Španović bi ipak mogao biti izručen Hrvatskoj

Španović bi ipak mogao biti izručen Hrvatskoj

MILAN ŠPANOVIĆ, hrvatski Srbin, u odsutnosti osuđen za ratne zločine, mogao bi biti izručen Hrvatskoj i to samo par mjeseci nakon što mu je britanski pravosudni sustav ponudio zaštitu, objavio je britanski portal This Is Hertfordshire.

Španović je osuđen za ratne zločine počinjene u kolovozu 1991. godine na području Gline u selima Maji i Svračici, a zločini su uključivali pucanje na nenaoružane civile, mučenje, pljačku i palež. Osuđen je u odsutnosti u Republici Hrvatskoj 1994. godine, a dosuđena mu je kazna zatvora od 20 godina. Španović je, unatoč međunarodnom nalogu za uhićenje, mirno živio u Carshaltonu, okrug Surrey, gotovo osam godina.

Međutim, njegov mir je narušen, a prošlost izašla na vidjelo kad je u listopadu 2006. dobio sudsku opomenu zbog krađe u dućanu. Britanski sudac u ožujku ove godine, odbio je izručiti ga Hrvatskoj, objasnivši kako bi "ponovno suđenje Španoviću u Hrvatskoj bilo nepošteno".
Britanski Vrhovni sud, ipak je uvažio žalbu hrvatske vlade, te vratio slučaj lokalnom sudu na preispitivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španovićevi odvjetnici najavili su predstavljanje novih dokaza na sljedećem saslušanju vezanom uz izručenje, te pokušati obranu tezom da je suđenje temeljeno na predrasudama zbog nacionalnosti okrivljenika.

Sudac Timothy Workman, koji će predsjedati novim saslušanjem, mora odlučiti hoće li svjedoci obrane, među kojima je i jedan bivši hrvatski sudac, ostati anonimni.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara