Spas u zadnji čas: Amerikanci izglasali plan za spašavanje domaćeg gospodarstva

Spas u zadnji čas: Amerikanci izglasali plan za spašavanje domaćeg gospodarstva

AMERIČKI predstavnički dom izglasao je izmijenjeni plan vrijedan 700 milijardi dolara za spašavanjem financijskog tržišta.

Time se potvrđuju predviđanja analitičara o tome da je odbijanje tog plana ranije ovaj tjedan, koje je izazvalo pravu buru na međunarodnom financijskom tržištu, bilo samo privremeni problem.

Ovaj put glasanje je prošlo 263 prema 171 u korist plana, i to nakon što je Senat, gornji dom američkog Kongresa, dodao oko 100 milijardi dolara poreznih olakšica da bi pridobio republikanske glasove.

Ovo je, kako bi se reklo, injekcija direktno u krvožilni sustav Wall Streeta, sad ostaje vidjeti kako će sam pacijent reagirati.

Početkom ovog tjedna burze su poludjele kad je Predstavnički dom unatoč svim očekivanjima odbio plan kojega je smislio ministar financija Henry Paulson, ali su se dan kasnije ponovno stabilizirale.

Tijekom ovog tjedna stanje na burzama postupno se poboljšavalo, budući da su svi očekivali kako je incident od ponedjeljka bio samo politička igra, a ne i stvarni izraz odbijanja plana. Istodobno, cijena nafte danas je porasla za oko 70 centi uslijed očekivanja izglasavanja zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U četvrtak je Senat, viši dom američkog Kongresa, izglasao izmijenjeni plan spašavanja financijskog sektora, nakon čega je stvar ponovno vraćena na glasanje u Predstavnički dom. Tekst prijedloga koji su zastupnici Predstavničkog doma dobili porastao je s 3 na 450 stranica.

Plan je na današnjem glasanju dobio potporu i nekih predstavnika koji su u ponedjeljak odigrali ključne uloge za sprečavanjem izglasavanja. Primjerice, predsjednica Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, danas je izjavila kako je plan nužan da bi se "izbjegla ekonomska katastrofa" i da će "svjetlo odgovornosti zaštititi porezne obveznike.

U ponedjeljak je upravo Pelosin govor, u kojemu je sručila lavinu kritike na administraciju predsjednika Georgea W. Busha, bio jedan od ključnih faktora zbog kojih je izglasavanje plana zaustavljeno, slažu se mnogi.

S druge strane, moguće je da je odbijanje izglasavanja bilo uvelike uvjetovano pokušavanjem osiguravanja stavki koje će političarima kasnije pomoći. Tu možemo spomenuti dizanje federalnog jamstva za bankovne uloge sa 100.000 na 250.000 dolara, porezne olakšice malim poduzećima, porezne olakšice namijenjene pojačavanju proizvodnje alternativne energije, ili povećavanje pomoći žrtvama nedavnih uragana.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara