Spašena sedmorica Rusa iz podmornice

SEDMORICA članova posade ruske podmornice AS28, uz pomoć britanskoga robota za spašavanje, izašla su u nedjelju živa na površinu, objavile su ruske vlasti.

"Sedmorica članova posade živa su. Izašli su iz podmornice bez ičije pomoći" rekao je glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo.

Robot bez ljudske posade "Scorpio" razrezao je čelične kabele sonarnoga uređaja u koje se u četvrtak uz istočnu obalu Kamčatke na dubini od oko 190 metara zaplela mini-podmornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski robot dopremljen je u to područje avionom u subotu zajedno s američkim "Super Scorpiom" poslanim iz Kalifornije, kako bi u operaciji spašavanja pomogao ruskoj mornarici koja nije imala na raspolaganju opremu za te dubine.

Rusi su već u petak pokušali izvući podmornicu. Zakvačili su je kabelima za izvlačenje, ali oni su skliznuli. Pritisak da se sedmorica mornara spase rastao je jer se očekivalo da će 13,5 metara duga i 55 tona teška mini podmornica ostati bez zraka u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Rusija zahvalila na pomoći Londonu, Tokiju i Washingtonu

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u nedjelju "iskrenu zahvalu" Velikoj Britaniji, Japanu i Sjedinjenim Državama zbog pomoći koju su pružili Rusiji u spašavanju sedam mornara s batiskafa tri dana blokiranog na dnu mora uz obale Kamčatke.

Rusija "izražava iskrenu zahvalu Velikoj Britaniji, Japanu i Sjedinjenim Državama koji su bez odgode odgovorili na poziv Rusije za spašavanje mornara", kaže se u priopćenju ministarstva. "Posebno zahvaljujemo onima koji su izravno sudjelovali u operaciji spašavanja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara