Spašeni planinari s Biokova

DVOJE planinara Nada Dabo (1958.) iz Rijeke i Neven Petrović (1962.) iz Zagreba spašeni su pošto su noć proveli na visokoj planinskoj litici Biokova na predjelu zvanu Stup iznad Velikog brda kod Makarske.

Do njih su na strmoj planinskoj litici, na nadmorskoj visini od 900 metara, stigli oko 10 sati članovi Gorske službe spašavanja iz Splita i Makarske koji su preuzeli njihovo spuštanje do podnožja strme litice te njihov prijevoz do Makarske kamo su neozlijeđeni stigli nakon 15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vrlo teškoj i zahtjevnoj akciji spašavanja dvoje planinara, koja je počela sinoć malo poslije 20 sati a vodio ju je Drago Erceg, sudjelovalo je 12 članova Gorske službe spašavanja iz Splita i osam iz Makarske. Dvoje inače iskusnih planinara sinoć je pozvalo u pomoć, jer su su se po nepotpunu vodiču i s nedovoljno opreme za Biokovo penjali na stijenu Stup i u jednom su se trenutku našli u škripcu da nisu mogli nikamo.

Nakon poziva pripadnici Gorske službe spašavanja odmah su pošli prema Biokovu, ali zbog teška i zahtjevna terena tek su jutros u 5 sati stigli pod strmu stijenu, a penjanje do planinara potrajalo je još pet sati, kazao je Erceg. Nakon prihvata i okrjepe spuštanje dvoje na sreću neozlijeđenih planinara uz pomoć članova Gorske službe trajalo je sve do 14 sati a akcija je bila gotova tek nakon 15 sati.

Planinari su proveli noć na Biokovu na čijem je najvišem vrhu Svetom Juri, po podatcima dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a, jutros izmjerena temperatura od minus jedan. Akcija spašavanja dvoje planinara s Biokova cijelo je vrijeme praćena i u Centru za obavješćivanje u Makarskoj kako bi se u slučaju potrebe zatražila pomoć zračnih snaga i drugih služba, kazao je voditelj Centra Nikša Vidoš.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara