Spasiocima nakon terorističkog napada 11. rujna 657 milijuna dolara odštete

Spasiocima nakon terorističkog napada 11. rujna 657 milijuna dolara odštete

Tekst: L.J.
Foto: AFP

GRADSKE vlasti New Yorka odlučile su isplatiti 657,5 milijuna dolara odštete za narušeno zdravlje tisućama radnika spasilačkih i službi za čišćenje koji su se angažirali nakon napada na New York 11. rujna 2001. Novac za oštećene osigurat će federalni fond za osiguranja. 

Više od deset tisuća osoba tvrdi kako im je naštetila prašina od urušavanja nebodera WTC-a, a najmanje 95 posto oštećenih mora potvrditi dogovor kako bi on stupio na snagu. Radi se o sporazumu koji je postignut nakon dugotrajnog pravnog procesa, a kojeg još za svaki slučaj posebno mora odobriti i sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon rušenja Svjetskog trgovinskog centra spasilačke ekipe tjednima su bile u oblacima prašine. Vlada je zato osnivanjem osiguravajuće kuće, osigurala da se isplati odšteta ozlijeđenim ili bolesnim spasiteljima.

Do početka 2008. protiv osiguravatelja je podignuto 10.000 zahtjeva za isplatom koja je izvršena u samo šest slučajeva, a što je oštećene nagnalo na pokretanje pravnog procesa. Oštećeni su zbog udisanja prašine obolijevali od respiratornih bolesti ili karcinoma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara