SPD najbogatija stranka u Njemačkoj

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je najbogatija politička stranka u Njemačkoj, proizlazi iz redovitog izvješća financijskog stanja parlamentarnih stranka za 2001. godinu što ga je predstavio predsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse (SPD).

SPD je u 2001. ostvarila prihoda u visini od 312,88 milijuna tadašnjih DEM uz čistu dobit od 29,54 milijuna. Druga po redu najveća politička stranka u Njemačkoj, Kršćansko demokratska unija (CDU), je 2001. završila s manjkom od 25 milijuna maraka. Ukupna imovina SPD-a je na kraju 2001. iznosila 299,48 a CDU-a 113,36 milijuna DEM. Uz to još dolazi vlasništvo nad nekretninama kojih SPD posjeduje više nego CDU.

CDU je istovremeno ostvario više prihoda iz donacija. Tako je u 2001. CDU primila donacija u visini od 36 milijuna maraka dok je SPD istovrmeno prikupio 26 milijuna. Najveći donatori obaju stranka su tvrtke Allianz, koja je strankama uplatila po 250.000 maraka te Daimler Chrysler koji je CDU-u uplatio 800 a SPD-u 500 tisuća maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
CDU nadalje podržava daleko veći broj privatnih donatora nego što je to slučaj kod SPD-a. Najveći dio imovine socijaldemokratske stranke potječe od vlasništva ili suvlasništva brojnih tvrtki uglavnom na području tiska i izdavaštva. Najveća od njih je DDVG u čijem vlasništvu se nalaze mnoge tiskare i dnevne novine.

Od ostalih parlamentarnih stranaka su 2001. pozitivan saldo zabilježile su još i stranka Zelenih, Kršćansko socijalna unija (CSU) te Stranka demokratskog socijalizma (PDS) dok su Liberali (FDP) u 2001. ostvarili gubitak od 2 miljuna maraka.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara