SPD podržava reforme

SOCIJALDEMOKRATSKA stranka Njemačke (SPD) je velikom većinom glasova na izvanrednom stranačkom kongresu u Berlinu podržala paket reformskih mjera kancelara Gerharda Schroedera pod nazivom Agenda 2010

Kongres je održan na pritisak predstavnika lijevog krila stranke koje drži da Agenda 2010 donosi prevelike rezove u socijalni sustav Njemačke. Schroeder je prije kongresa indirektno prijetio ostavkom u slučaju da SPD u dovoljnoj mjeri ne podrži njegove reformske planove. Unatoč većoj podršci zastupnika nego što je to bilo očekivano, prema procjenama stranačkog vodstva oko 90 posto, Agenda 2010 i dalje ostaje kontroverzna.

Inicijatori izvanrednog kongresa i unutarstranački kritičari Agende 2010 predbacuju kancelaru i šefu SPD-a Schroederu da je povezivanjem podrške reformama sa svojim položajem stranačke kolege stavio pod pritisak. zastupnici SPD-a bi još jednom, prilikom glasanja u Bundestagu u toku ljeta i na jesen, trebali podržati Agendu 2010.

Predstavnici demokršćanske Unije CDU/CSU su pozdravili prihvaćanje reformskog paketa uz ponovljenu kritiku da on ne sadrži dovoljno drastične promjene. Predsjednica CDU-a Angela Merkel je istovrmeno najavila da će Unija podržati Agendu 2010. Svoju podršku reformama su izrazili i predstavnici poslodavaca te njemačkih crkava. Jedini protivnici Agende 2010 su i dalje sindikati.

Paket mjera reformi socijalnog sustava je jedan od glavnih projekata drugog izbornog razdoblja socijaldemokratsko - zelene Vlade Gerharda Schroedera i donosi dosad najveće promjene strukture društvenog uređenja u poslijeratnoj Njemačkoj. Cilj joj je prije svega smanjenje troškova rada u te smanjenje državnih izdataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako bi potpora za nezaposlene u budućnosti generalno bila isplaćivana samo 12 mjeseci. Time se želi prekinuti uvriježeni trend po kojem tvrtke svoje starije uposlenike dvije godine prije ispunjenja uvjeta za mirovinu otpuštaju znajući da će uposlenici do mirovine od ureda za zapošljavanje primati puni dohodak.

Reforma također ukida i pojam dugotrajno nezaposlenih. Tako bi osobe bez izgleda za zaposlenje kao i one osobe kod kojih je očito pomanjkanje volje za stupanje u radni odnos primale osjetno nižu socijalnu pomoć.

Osim promjena u segmentu rada Agenda 2010 donosi promjene i u sistemu zdravstvenog i mirovinskog osiguranja gdje je vidljiv trend prema pojačanoj privatnoj inicijativi osiguranika. Uposlenici bi isto tako u budućnosti nakon 42 dana bolovanja sami uplaćivali zdravstveno osiguranje.

Vlada je odustala od prvobitnog povišenja granice starosti za odlazak u redovitu mirovinu na 67 godina starosti. Umjesto toga bi bile uvedene mjere po kojima bi se smanjio broj prijevremenih odlazaka u mirovinu. Iako je zakonska granica za odlazak u mirovinu 65 godina starosti, prosjek starosne dobi osoba koje odlaze u mirovinu je 62 godine.

Agenda 2010 također proeviđa poreznu reformu koja bi bila provedena u "skladu s EU normama". Schroeder je u svom govoru sranačke kolege upozorio da bi odustajanje reformi drastično smanjilo njemačku konkurentnost na globalnom tržištu. On je poručio da je bolje da se "Njemačka sama promijeni na vrijeme prije nego što to učini tržište".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara