Spectator ne sumnja u Gotovininu krivnju: Čak i opravdanu borbu treba izvesti zakonito

Spectator ne sumnja u Gotovininu krivnju: Čak i opravdanu borbu treba izvesti zakonito

Foto: AFP

BRITANSKI Spectator se osvrnuo na prošlotjednu osuđujuću kaznu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uz zaključak kako nema sumnje da je Gotovina kriv.

"Gotovina je osuđen po devet točaka optužnice, uključujući i ubojstva, deportacije, proganjanje i nečovječna djela. Imao je pošteno suđenje i dobro su ga branili. Nema sumnje u njegovu krivnju", piše autor teksta u Spectatoru Daniel Korski te dodaje da što brže hrvatska Vlada shvati tu činjenicu i krene dalje, to će brže izgraditi demokratsko društvo i ući u Europsku uniju.

"Hrvatska će ući u EU kada prihvati Gotovininu krivnju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Što će duže odbijati prihvatiti zločine iz prošlosti, to će duže ostati iza europskih vrata", piše Spectator koji podsjeća na ljutnju koja je u Hrvatskoj nastala nakon izricanja presuda te na tisuće branitelja koji su izašli na ulice i prosvjedovali. Podsjećaju i da su iz Vlade stizale izjave da je presuda neprihvatljiva te da treba raditi "sve što je u našoj moći kako bi je promijenili".

"No, presuda Haškog suda nije bitna samo za Hrvatsku, već ima šire značenje. Vođe Hrvatske iz ratnog vremena su ili mrtvi ili su osuđeni u Haagu. Srpski predsjednik Slobodan Milošević je mrtav, a Radovan Karadžić je u Haagu, no Ratko Mladić, vojni vođa bosanskih Srba i najodgovorniji čovjek za masakr u Srebrenici, je još uvijek slobodan", piše Spectator te dodaju kako sada srpska vlada mora udvostručiti napore u Mladićevom hvatanju.

"Čak i opravdana borba mora se izvesti zakonito"

Upozoravaju da i buduće vlade i pokreti diljem svijeta moraju izvući bitne poruke iz Gotovinine presude. "Čak i opravdana borba mora se izvesti zakonito", zaključuju u Spectatoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara