Speleolozi na sjevernom Velebitu otkrili 35 do sada potpuno nepoznatih jama

HRVATSKI speleolozi otkrili su i istražili na području NP "Sjeverni Velebit" 35 novih jama ukupne dužine preko 1800 metara.

Sve jame nalaze se na grebenu Kita Gavranuša, na ličkom dijelu Velebita, a najdublja među njima je Jama Paž, 388 metara, doznaje se od speleologa.

U otkrivanju do sada potpuno nepoznatih jama Velebita, u desetodnevnoj ekspediciji koja je počela 19. srpnja, sudjelovalo je oko 30 speleologa udruga "Like" iz Gospića, "Mosora" iz Splita i "Velebita" iz Zagreba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je otkriveno najmanje osam tisuća speleoloških objekata, po čemu je Hrvatska istaknuta zemlja u svijetu.

Najduža špilja je u Hrvatskoj je Sustav Đulin ponor - Medvedica u Gorskom kotaru sa 16.396 metara, a u svijetu Sustav Mammoth Cave u SAD (Kentacky) s više od 537 tisuća metara. Najdublja jama u Hrvatskoj je Sustav Lukina jama - Trojama na Sjevernom Velebitu s dubinom od 1392 metara, te je 13. jama po dubini u svijetu. Najdublja svjetska jama je Gouffre Mirolda u Francuskoj s 1733 metra dubine.

Hrvatske špilje i jame jedne su od najbogatijih u svijetu endemskom podzemnom faunom. Samo u špilji Šipun u Cavtatu opisano je najmanje 13 za znanost novih životinjskih vrsta, koje su odreda endemi s vrlo uskim područjem života.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara