SPH: Zašto je otpušteno 3.500 policajaca, a najavljuje se zapošljavanje 5.500 novih

ZAŠTO je 2001. godine otpušteno preko 3.500 policajaca s obrazloženjem da su višak, a sada se najavljuje da će u iduće četiri godine biti zaposleno 5.500 novih, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Sindikata policije Hrvatske (SPH).

Predsjednik SPH-a Dubravko Jagić na konferenciji je reagirao na najave da će se u razdoblju od četiri godine broj policijskih službenika koji nadziru državnu granicu povećati sa sadašnjih 3.500 na 9.000 ljudi.

Zašto je država otpustila 3.500 policajaca koji su već imali radno iskustvo i isplatila im otpremnine, a sada mora zaposliti nove, platiti im izobrazbu i pričekati da se nauče poslu, upitao je Jagić.

MUP je još 2001. znao da Hrvatska, ako želi ući u EU, mora imati broj policajaca u skladu s europskim normama, no tada je očito poslužio kao pokusni kunić zahtjevima MMF-a, ustvrdio je Jagić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovoj ocjeni, sistematizacija koja je u MUP-u provedena 2001. je besmislena, jer se i prije nje javljao veliki broj ostvarenih prekovremenih sati, što je dokaz da je već tada nedostajalo policajaca.

Zbog neplaćanja prekovremenih sati sindikat je protiv MUP-a podigao oko 7.000 tužbi, za koje će MUP morati ukupno platiti oko 500 milijuna kuna.

Svako povećanje broja policajaca je dobrodošlo kako bi se olakšao pritisak na one koji moraju raditi i poslove otpuštenih policajaca, no pri svakom daljnjem zapošljavanju prednost moraju imati policajci koji su 2001. otpušteni kao višak.

Sindikat to ne traži za policajce koji su dobili otkaze zbog lažnih diploma ili kaznenih djela, ali takvih je bio vrlo mali broj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara