split: dodijeljene nagrade judita, davidias i slavić

Društvo hrvatskih književnika večeras je na svečanosti u splitskoj palači Milesi sedmi put dodijelilo prestižne godišnje nagrade Dana hrvatske knjige: "Judita", "Davidias" i "Slavić". L

Tom svečanošću započeo je Znanstveni, književni i izdavački program 13. Marulićevih dana, te se tom prigodom don Mladen Parlov osvrnuo na bogat književni opus hrvatskog pjesnika i katoličkog humanista Splićanina Marka Marulića.

Današnji se datum u svijetu obilježava i kao Međunarodni dan knjige.

Nagradu "Judita" za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u 2002. dobio je Nikola Batušić za knjigu "Starija kajkavska drama". U obrazloženju nagrade akademik Marko Tomasović, član Povjerenstva za dodjelu nagrade, kazao je kako je nagrađeno djelo izraziti prinos percepciji vrijednosti nacionalnog literalnog naslijeđa neštokavskog jezičnog standarda kao čimbenika njegova bogatstva. Riječ je o djelu koje ima obilježje znanstvene monografije o sjevernohrvatskoj baštini XVIII. stoljeća i prvih desetljeća XIX. stoljeća, rekao je Tomasović.

Nagradu "Davidias" za najbolji prijevod djela iz hrvatske baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini u 2002., dobio je Francisco Javier Juez Galvez za monografski broj časopisa "Studia Croatica" posvećen Marku Maruliću.

Galvez, profesor na Komplutskom sveučilištu u Madridu, klasični je filolog, slavist i kroatist, poznavatelj brojnih živih jezika, znanstvenik, prevoditelj i urednik. Godinama se bavi proučavanjem i prevođenjem hrvatske književnosti, a njegovu je pozornost unatrag pet godina osobito zaokupio Marko Marulić.

"Galvez je jedan od najupućenijih marulologa izvan Hrvatske i nedvojbeno najbolji znalac njegove španjolske sudbine", rekao je Bratislav Lučin, član povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor je nagradu primio osobno te je prisutnima zahvalio na hrvatskom jeziku.

Nagradu "Slavić" za najbolji autorski prvijenac u 2002. dobio je Franc Rotter za knjigu "Croatia Liberata", no taj mladi pisac preminuo je prošle godine u 32. godini života ne dočekavši tiskanje svog pjesničkog prvijenca.

U njegovo ime nagradu je primio profesor Nikola Benčić, koji je radi toga doputovao iz Beča, a i najzaslužniji je što je ta knjiga ugledala svjetlo dana.

"Riječ je o poemi/zbirci u iznimno polemičnom, proživljenom i nadasve neočekivanom obzoru i ritmu gradišćanskohrvatske književne prepoznatljivosti", rekao je dopredsjednik DHK Anđelko Novaković.

Nakon svečanosti članovi Hrvatskog društva književnika položili su vijenac na spomenik Marka Marulića na Trgu braće Radić u Splitu.

Večeras će se u Muzeju grada Splita održati i tradicionalni književni susret - Hrvatski književnici Marulićevu gradu.

(Hina) žviš ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara