Split: Maloljetniku koji je autom usmrtio dvije djevojke 2 i pol godine zatvora

Split: Maloljetniku koji je autom usmrtio dvije djevojke 2 i pol godine zatvora
SEDAMNAESTOGODIŠNJEG I.P.a koji je 29. listopada autom usmrtio dvije 16-godišnje pješakinje u Makarskoj, Vijeće za mladež Općinskog suda u Splitu osudilo je danas nepravomoćnom presudom na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ´B´ kategorije u razdoblju od dvije godine od dana kada presuda postane pravomoćna.

Sutkinja mu je ukinula pritvor u kojem se nalazio od 5. studenog, te mu je izrekla mjeru opreza koja se odnosi na obavezno javljanje sudskom defektologu svakih sedam dana.

Dopušten mu je odlazak u Švicarsku, u privatni školski internat u Luganu, kako bi položio propušteni semestar četvrtog razreda, odakle će se sudskom defektologu javljati telefonom.

Kazneno djelo koje je počinio okvalificirano je kao kazneno djelo izazivanja prometne nesreće s umišljajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sutkinja za mladež Jadranka Luketin rekla je kako je on je svoj novi BMW Z3 na mjestu na kojem je brzina ograničena na 40 km na sat vozio, u trenutku kad je počeo kočiti, 93 km na sat, a na pješakinje Katu Erceg i Anu Andrijašević naletio je brzinom od 83 km na sat.

Sutkinja Luketin je rekla da je potrebu izricanja maloljetničkog zatvora sud temeljio na ´naravi i težini´ počinjenog kaznenog djela i na ´visokom stupnju krivnje´ koju je maloljetnik ispunio pri izvršenju kaznenog djela.

Kao otegotna okolnost istaknuto je da je imao položen vozački ispit i da je dakle trebao poznavati prometne propise, te da je već nekoliko puta bio kažnjavan zbog prekršaja u prometu, vožnje bez vozačke dozvole, neprilagođene brzine i pretjecanja preko pune crte.

Sutkinja je tijekom istrage ispitala i oca maloljetnog I.P., koji je kazao kako sada shvaća da je pogriješio što mu je kupio takav automobil, te da on sebe samog smatra više krivim od svog sina.

Za ovo kazneno djelo Zakon o sudovima za mladež predviđa za maloljetnike kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci i ne dulju od pet godina.

kataerceg,anaandrijašević
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara