Split: Odbijen prijedlog za pritvaranje sudionika afere HELP

IZVANRASPRAVNO vijeće splitskog Županijskog suda odbilo je danas žalbu Županijskog državnog odvjetništva na odbijanje prijedloga za određivanje pritvora bivšem predstojniku vladina Ureda za suzbijanje zloporaba opojnih droga Anti Barbiru, predsjedniku splitske udruge Help Mariju Puljizu i pročelniku gradskog Ureda za borbu protiv ovisnosti Vedranu Mardešiću, izvijestila je glasnogovornica Županijskog suda Marica Šćepanović.

Vijeće je žalbu odbilo kao neosnovanu.

Izvanraspravno je vijeće također odbilo i zahtjev za pokretanjem istražnog postupka protiv Barbira i Puljiza zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti. Kako se Barbiru samo to kazneno djelo stavljalo na teret, istraga će se, dakle, odlukom izvanraspravnog vijeća provesti nad Mardešićem i Puljizom koji su, prema kaznenoj prijavi, doznačivanje novca udruzi Help iz državnog proračuna uvjetovali isplatom provizije za sebe, kazala je glasnogovornica Šćepanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznenom prijavom tereti ih se za malverzacije novcem iz proračuna namijenjenim borbi protiv ovisnosti. Marija Puljiza tereti se i da je tijekom posljednje tri godine, kao predsjednik udruge Help, u više navrata osobno preuzeo ukupno 125 tisuća kuna. Od te je svote, prema prijavi, 25 tisuća kuna završilo u rukama dr. Ante Barbira. Vedran Mardešić osumnjičen je za ucjenjivanje udruge Help od 1999. do kraja 2000. godine, jer je tražio da mu predaju trećinu novca koji udruga dobiva iz gradskog proračuna. Kada su u udruzi to odbili, obustavio im je dotok novca - ukupno 110 tisuća kuna.

Smatrajući da ne postoji mogućnost utjecaja na svjedoke, kao i da nije riječ o posebno teškim okolnostima počinjenja djela, istražni je sudac Stanko Grbavac prošlog tjedna odbio prijedlog Odvjetništva da se osumnjičenima odredi pritvor i nije prihvatio zahtjev za provođenjem istrage nad Mardešićem i Barbirom. Protiv Puljiza je prihvatio samo provođenje istrage za kazneno djelo povrede dužnosti. Nakon saslušanja pustio ih je na slobodu.

Ante Barbir u međuvremenu je podnio ostavku na dužnost predstojnika vladina Ureda za suzbijanje zloporaba opojnih droga, što je Vlada i prihvatila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara