SPLIT: POČEO FESTIVAL "K SIROMAŠNOM TEATRU"

Predstavom "Pirati" autora Veita Sprengera u izvedbi berlinske kazališne skupine "Showcase Beat Le Mot", u Splitu je sinoć počeo četvrti kazališni festival "K siromašnom teatru" u organizaciji Kulturnog središta mladih Split. L

Temeljna zadaća Festivala jest promicanje predstava nastalih u siromašnim materijalnim uvjetima, ali bogatih značenjem i izričajem.

Sinoćnja predstava, održana u prostorima Teatrina na Prokurativi koji je domaćin Festivala, na intelektualan način istražuje paradokse u svim sferama života s posebnim naglaskom na europski kontinent.

Berlinska glumačka trupa vrlo je popularna diljem Europe, a čini je pet izvođača koji su istodobno glumci, autori, producenti, dramaturzi i redatelji, bez posebne hijerarhijske podjele. Svoju su popularnost dokazali i sinoć u Splitu, jer publika je uistinu uživala u dvosatnom druženju s njim i sama sudjelujući u predstavi tako što je pravila buku raznim pomagalima.

Festival traje do 20. prosinca. Do tada će po odabiru izbornika Gorana Golovka nastupiti još tri kazališne trupe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Rima stiže "Tony Clifton Circus" s predstavom Hula Doll, prema riječima izbornika, urnebesnom groteskom s klaunovima iza koje se krije osuda nasilja, autora i redatelja Nicole Danesija de Luke i Iacopa Fulgija.

Kazalište J. H. Džinot iz Velesa u Makedoniji splitskoj će publici predstaviti "Strip Shakespeare" autora Adama Longa, Jessa Borgesona i Daniela Singera, u kojoj šest glumaca tumači više uloga, u režiji Kole Angelovskog.

Jedini je domaći teatar na Festivalu zagrebački "Teatar Exit" s predstavom "I drvo je bilo sretno", koju je na scenu postavio Rene Medvešek. Iako je u prvom redu namijenjena djeci, taj "istraživački projekt" u kojem glazbenici stvaraju priču vraćajući nas riječima i glazbom u djetinjstvo, kaže izbornik Golovko, s velikim zanimanjem prihvaćaju i odrasli.

(Hina) dstr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara