Split: Presuda organiziranoj skupini kradljivaca automobila

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu danas su izrečene višegodišnje zatvorske kazne članovima organizirane skupine koji su bili optuženi za krađu automobila visoke klase, a u kaznenom postupku u kojem se prvi put optužnica temeljila na Zakonu o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Marinko Petrović (25) iz Mostara osuđen je za kažnjiva djela teške krađe, udruživanje u grupu radi počinjenja kažnjivog djela i posjedovanja 11 tableta amfetamina, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci. Mlađi punoljetnik Bože Tokić (19) iz Rakitna Vrpolja osuđen je za kažnjiva djela teške krađe i udruživanja radi počinjenja djela na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i osam mjeseci.

Dvojici optuženika sudilo se u odsutnosti jer su u bijegu, pa je tako za spomenuta kažnjiva djela Vjenceslavu Sablji (23) iz Posušja izrečena jedinstvena zatvorska kazna od šest godina i pet mjeseci, a Mati Jakovljeviću (20) iz Posušja kazna zatvora od tri godine i osam mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suđenje je počelo 21. svibnja, a Tokić i Petrović nalaze se u pritvoru od 24. listopada prošle godine. U zatvorsku kaznu uračunato im je vrijeme provedeno u pritvoru koji im je produžen i do pravomoćnosti presude.

Od sve četvorice optuženika oduzima se imovinska korist stečena počinjenjem kažnjivih djela i to od Petrovića 17.100 njemačkih maraka u kunskoj protuvrijednosti, od Sablje 45.000 maraka, od Tokića 14.450 maraka i od Tokića 14.450 njemačkih maraka. U presudi je izrečena i obveza obeštećenja oštečenika na temelju njihova istaknutog imovinsko-pravnog zahtjeva. Četvorka je bila optužena da je tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2002. godine na području Makarske, Omiša, Splita i Kaštela provaljivala u mercedese, audije i golfove i preko ilegalnog prijelaza odvozila ih u Posušje.

Ukradene automobile vozili su Petrović i Tokić, a Jakovljević im je bio prethodnica u svom vozilu i mobitelom ih upozoravao na policijske ophodnje. Petrović je u Posušju ukradena vozila predavao Sablji, a ovaj ih je isplaćivao po unaprijed utvrđenom dogovoru. U tom su razdoblju ukrali 17 vozila, te vlasnike oštetili za oko milijun kuna.

U obrazloženju presude predsjednik Sudskog vijeća Slavko Lozina kazao je kako je Vijeće, sastavljeno od troje sudaca, u potpunosti prihvatilo navode optužnice i da je presuda izrečena na temelju priznanja obojice optuženika kojima se sudilo, a koji su u istrazi detaljno opisali način izvršenja kažnjivih djela. Dodao je kako Vijeće smatra kako je uloga Vjenceslava Sablje najveća i da je od njega i Petrovića sve krenulo, a da su Tokić i Jakovljević dobrovoljno sudjelovali i dobro znali što čine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara