Split: Rezultati vještačenja o požaru u brodogradilištu

KRIMINALISTIČKI vještaci utvrdili su da je požar u splitskom brodogradilištu 21. ožujka ispod tankera u gradnji izazvao najvjerojatnije pad užarene kovine na drvenu konstrukciju koja je nekoliko sati tinjala, a onda je eksplodirao zapaljivi spoj kisika i acetilena, priopćila je danas splitskodalmatinska Policijska uprava.

Vještaci Centra za kriminalistička vještačenja "Ivana Vučetića" u Zagrebu na temelju činjenica utvrđenih na mjestu događaja, podataka s terena i tehničke dokumentacije u izvjeću su naveli da se središte požara nalazilo u prostoru između dvaju rebara trupa broda na rubu drvene konstrukcije istočnog saonika.

Po mišljenju vještaka znakovita toplinska oštećenja na tom dijelu saonika upućuju da je vatra u početku tinjala, što je moglo potrajati i nekoliko sati, a tinjanje je moglo nastati zbog pada užarena komada kovine na drvenu konstrukciju saonika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poslije se vatra preko drvene konstrukcije saonika, potpomognuta vjetrom i masnoćama na hrastovim gredama saonika, proširila po čitavoj dužini i širini navoza ispod trupa broda. U nalazu očevidaca opisani potmuli zvuk, crni dim i gotovo trenutačno širenje vatre po čitavoj površini trupa broda može se objasniti zapaljenjem spoja plinova u cijevima (acetilen i kisik), kaže se u izvješću.

Vatra je planula 21. ožujka oko 20 sati na drugom navozu ispod novogradnje 439, tankera nosivosti 108 tisuća tona, ugovorena za 43,9 milijuna dolara s ruskom brodarskom tvrtkom Primorsk Shipping Corporation.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara