Split: Stanje sigurnosti u županiji zadovoljavajuće

NAČELNIK PU splitsko-dalmatinske Željko Ajduk izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je stanje sigurnosti na području te županije zadovoljavajuće, iako statistički podaci upozoravaju na porast kaznenih djela od 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te da ta PU u ukupnom broju kaznenih djela u Hrvatskoj sudjeluje s 10 posto, od čega je čak 71 posto djela riješeno.

Po njegovim riječima, taj je porast rezultat povećanog broja obrada iz područja gospodarskog kriminala i većeg broja prijavljenih kaznenih djela nasilja u obitelji.

Najznačajniji je uspjeh policije u 11 mjeseci ove godine, istaknuto je, rješavanje svih deset slučajeva ubojstava, iako neki slučajevi iz prijašnjih godina još nisu riješeni.

PU splitsko-dalmatinska podnijela je tijekom 11 mjeseci ove godine prijave za 670 kaznenih djela zloporabe opojnih droga, odnosno protiv 703 osobe. Iako je broj tih kaznenih djela i prijavljenih osoba u odnosu na lani manji, zapljenama su oduzete veće količine opojnih droga: 163 kilograma marihuane, 2,5 kilograma heroina te 840 komada ecstasyja. Zabilježeno je i znatno manje novih uživatelja droge - 304, od kojih je 27 malodobnih.

Prijavljen je veći broj kaznenih djela gospodarskog kriminala -935, u odnosu na 815 u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok se šteta procjenjuje na oko milijardu kuna.

Primjetan je i porast imovinskog kriminala, pa su tako ove godine zabilježene 1882 provalne krađe, 11 posto više nego lani, i 1516 krađa, odnosno 12 posto više.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Ajduk navodi i da je broj razbojstava ipak 25 posto manji nego prošle godine, odnosno počinjeno ih je 65 u odnosu na lanjskih 87.

U izgredima na javnim okupljanjima i nakon njih ozlijeđena su 22 građana i šest policajaca, no što se takvih prekršaja i kaznenih djela tiče, stanje je, općenito uzevši, također zadovoljavajuće, naglasio je načelnik Ajduk. Podsjetio je ipak na ekstremne slučajeve, poput nedavnog navijačkog nasilja 6. prosinca u Dugopolju nakon utakmice Hajduk-Dinamo. Policija je do sada privela 16 osoba protiv kojih su podnesene kaznene prijave za pokušaj teškog ubojstva i sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno djelo, a kriminalistička se obrada nastavlja.

Također je istaknuto da je u nadzoru državne granice zabilježeno 198 kaznenih djela, a najzastupljeniji su nedopuštena trgovina i izbjegavanje carinskog nadzora.

Načelnik Ajduk naglasio je i kako je tijekom 11 mjeseci ove godine 12 policijskih službenika otpušteno iz policije zbog težih povreda radne stege.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara