Split: Sudačko vijeće o razrješenju sutkinje Domić

SUDAČKO vijeće Županijskoga suda u Splitu pod predsjedanjem Vicka Prančića na današnjoj se sjednici očitovalo o osnovanosti optužaba predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić da je zlorabila položaj i ovlasti u zemljišnoknjižnim postupcima.

Također se očitovalo i o zahtjevu ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt za razrješenjem sutkinje Domić s te dužnosti, no kakvo je stajalište Vijeća javnosti nije priopćeno.

Kako je novinarima nakon sjednice rekao sudac Prančić, službeno priopćenje o odluci Sudačkog vijeća bit će objavljeno sutra. Naglasio je kako osim njega nitko od ostalih 10 sudaca, članova Vijeća, nema pravo niti smije objaviti mišljenje toga tijela bez njegova odobrenja.

Neslužbeno je još prije dva tjedna, kad je predsjednik Županijskog suda u Splitu Igor Benzon sazvao sjednicu za današnji dan, sa Suda najavljeno kako će Vijeće prihvatiti navode iz izvješća Ministarstva pravosuđa i povjerenstva splitskoga suda, odnosno potvrditi utemeljenost optužaba za zloporabu položaja i ovlasti, te prihvatiti ministričin zahtjev za razrješenjem sutkinje Domić. Ministrica pravosuđa, kako je najavljeno, također će sutra odlučiti o njezinu razrješenju s mjesta predsjednice supetarskog suda, neovisno o odluci Sudačkog vijeća, koja ju, inače, ne obvezuje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv sutkinje Domić policija je potkraj rujna podnijela kaznenu prijavu, a obradbom je utvrđena osnovana sumnja kako je u proteklih pet godina donijela veći broj presuda u zemljišnoknjižnim postupcima kojima je prave vlasnike oštetila za višemilijunske svote.

Povjerenstvo Vrhovnog suda, koje je na zahtjev sutkinje Domić ponovilo uvid u rad Uprave supetarskoga suda, također je potvrdilo nalaze prijašnjih nadzora Ministarstva pravosuđa i Županijskog suda kojima su utvrđene nepravilnosti u radu tamošnje sudske uprave. Time se, drži Povjerenstvo, nedvojbeno dokazuje da je Ivana Domić kao predsjednica supetarskog suda, uzimajući preko reda veći broj predmeta, i do 30 na dan, u kojima se odlučivalo o vlasništvu nad zemljištem na Braču, donoseći presude zbog izostanka stvarnih vlasnika, pogodovala tužiteljima da dođu do zemljišta koje im ne pripada.

Tako su stvoreni uvjeti za njezino razrješenje s mjesta predsjednice suda, kazao je predsjednik Županijskog suda Benzon prije mjesec dana kada je dostavio Državnom sudbenom vijeću (DSV) zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka protiv sutkinje Domić s mjerom razrješenja sa sudačke dužnosti, što je preduvjet za pokretanje kaznenog postupka.

DSV se o tom zahtjevu još nije očitovao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara