Split: U gradskoj luci pokazna vježba u slučaju požara na brodu

NA PUTNIČKOM brodu ´Marco Polo´, usidrenom u splitskoj gradskoj luci, danas je održana vježba spašavanja putnika u slučaju požara na brodu.

Vježba se izvodi u europskim pomorskim državama, potpisnicama Pariškog memoranduma, a obuhvaća evakuaciju putnika i posade u slučaju požara na brodu.

Dvojica hrvatskih inspektora, kapetan Milan Staničić iz splitske i Nikola Beusan iz dubrovačke Lučke kapetanije, koji su u studenom sudjelovali na seminaru u Helsinkiju o ´Operativnoj kontroli na putničkim brodovima´, svoja su iskustva danas prenijeli inspektorima sigurnosti plovidbe (PSC inspektori) iz lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika.

Uz 24 inspektora sigurnosti plovidbe iz lučkih kapetanija, na vježbi je sudjelovalo i šest inspektora iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza.

Prije početka vježbe pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Marijan Rajsman održao je kratko predavanje na kojemu je sudjelovao i glavni pomorski inspektor Mario Babić.

Izvođenje praktične vježbe odnosi se na brodove na kružnim putovanjima, tzv. cruiserima, ali ne i na putničke trajekte ili brze putničke brodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na temelju Pariškog memoranduma vježba će se provoditi od 1. svibnja do 31. srpnja na svim brodovima koji pod stranom zastavom uplovljavaju u hrvatske luke, a pod nadzorom PSC inspektori.

Riječ je o vježbi napuštanja broda u slučaju požara koju izvodi posada, a ponegdje se uključi i dio putnika.

Prije današnje vježbe prikazano je otvaranje pneumatske splavi za spašavanje na obali, koja sadrži opremu za preživljavanje, a može primiti 25 osoba.

Brodovi pod hrvatskom zastavom redovito se inspekcijski pregledavaju u našim lukama, te se na njima obavljaju sve vrste vježbi i testiranja prije početka turističke sezone.

Po riječima Nikole Beusana, Dubrovnik će 1. svibnja postati prva ´home port´ luka u Hrvatskoj, odnosno luka za ukrcaj ili iskrcaj putnika na cruiserima.

Kapetan Milan Staničić kazao je da je današnja vježba uspjela, da je izvedena proceduralno, bez problema, te da je bilo vidljivo kako posada poznaje svoje dužnosti. Dodao je da se ove godine očekuje oko 130 uplovljavanja cruisera u splitsku luku, što je znatno više nego prošle godine kada su zabilježena 84 uplovljavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara