Split: Zajednička sjednica Grada i Županije u povodu Dana državnosti

SVEČANOM sjednicom u vili "Dalmaciji" splitsko-dalmatinska Županijska skupština i splitsko Gradsko vijeće prvi su put zajedno proslavili Dan državnosti.

Neposredno prije svečane sjednice izaslanstva Grada i Županije položila su lovorove vijence na spomen-ploči na Pjaci i kod glavnoga križa na gradskome groblju Lovrincu, a zatim su bili nazočni podizanju hrvatske zastave uz intonaciju himne ispred Prirodoslovnog muzeja na Marjanu.

Svečana sjednica - na kojoj su, osim župana i gradonačelnika i njihovih suradnika, bili i predstavnici kopnene vojske, mornarice, policije, saborski zastupnici i mnogi drugi - počela je minutom šutnje za sve koji su poginuli za Domovinu.

Nazočnima su govorili zamjenik predsjednika Županijske skupštine Srećko Zelić i predsjednik Gradskog vijeća Josip Gotovac. Obojica su istaknula kako se danas prisjećamo svega onoga što se dogodilo prije nego što se Hrvatska osamostalila, posebice podsjećajući na Domovinski rat. Zelić je istaknuo kako današnji dan obilježavamo s nadom i vjerom u bolje dane, koje možemo dostići jedino hrvatskom slogom.

Splitski gradonačelnik Slobodan Beroš rekao je u razgovoru s novinarima da je posebice važno zajedničko obilježavanje Dana državnosti, što samo potvrđuje sve bolju komunikaciju Grada i Županije. Rekao je kako vjeruje da će Županija i Sinj ili Omiš sljedeće godine zajedno organizirati proslavu Dana državnosti.

"Mislim da dajemo dobar primjer da se svi skupa moramo držati zajedno i da zajedno moramo raditi na projektima koji nisu samo za dobrobit Grada nego i Županije", dodao je Slobodan Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitsko-dalmatinski župan Branimir Lukšić je rekao da će se suradnja proširiti jer svi imaju "jedinstven interes", a Županija mnoge poslove ne može obavljati sama, bez potpore gradova i općina.

S obzirom na to da je za sutra sazvana prekinuta sjednica Županijske skupštine, novinare je zanimalo zna li župan što o tome jesu li se vijećnici možda dogovorili o njegovoj smjeni. "Iskreno, nemam nikakvih informacija niti me to interesira", odgovorio je župan, dodavši kako nije bitno hoće li biti župan, nego je jedino bitno hoćemo li imati hrvatsko jedinstvo jer samo ono može spasiti Hrvatsku.

Na novinarsko pitanje o špekulacijama u medijima o njegovu navodnom prijelazu u Hrvatski blok, Lukšić je,uz ostalo, odgovorio da se nije odlučio ni za jednu stranku. Dodao je kako je odlučio poduprijeti "one koji se bore za moralnu, čestitu, stručnu garnituru u politici". Rekao je da ga je zvalo nekoliko stranaka, ali nije spomenuo ni jednu od njih. Samo je rekao da među njima nije HNS.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara