Splitski likovnjaci šokirani Kerumovom inicijativom: Grad nam oduzima jedini prihod!

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Index

SMRKLO se Mateu Perasoviću, predsjedniku Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu, kad je vidio što Kerum i njegova gradska uprava spremaju. Osnivanjem novih tvrtki Splitska obala i Split gradnja preuzeli bi upravljanje Dioklecijanovim podrumima, što bi u gradsku blagajnu donijelo prihod od četiri milijuna kuna, ustvrdio je u obrazloženju o financijskoj opravdanosti gradonačelničkov savjetnik Tomo Gruica.

Užasavajuća spoznaja

Što će onda HULU, koji upravlja južnim dijelom podruma, i to posljednjih dvadeset godina? Lani su utržili (tih) četiri milijuna kuna. Pola daju Gradu, a pola im ostaje za njihov program. Grad je, čini se, odlučio sada uzeti sve.

"Ako se to dogodi, ostat ćemo bez prihoda. Jedina smo udruga koja zarađuje. Organizirali smo posao, a sad su u Gradu vidjeli da mogu uzeti četiri milijuna kuna a da ništa ne ulože. Nisam glup. Novac koji uzmu, usmjerit će u uređenje Marjana i zapadne obale. Dakle, za privatni gradonačelnikov interes. Što je najgore, to su i napisali u objašnjenju za osnivanje tvrtke Splitska obala", žali se Perasović, koji je bezuspješno pokušao dobiti odgovore od gradske administracije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kerum će to potrošiti za jednu večer, što će tamo malo zapjevat', a mi tu ne možemo ništa. Ta spoznaja je užasavajuća", komentira Perasović inicijativu za preuzimanje Dioklecijanovih podruma. 

Zaradili svaku lipu

"Zaista nam je bitno ostati u podrumima. U posljednjih deset godina revitalizirali smo suvremenu scenu, potegli vertikalu obrazovanja. Svaku lipu iz podruma smo zaradili, sve što spominje Gruica, mi smo napravili. A i kalkulacija mu je krnja, gdje mu je stavka rashoda?", nije jasno Perasoviću.

O novim tvrtkama sutra će raspravljati na Gradskom vijeću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara