Splitsko tužiteljstvo uputilo žalbu na odluku da se Barbira pusti iz pritvora

SPLITSKO Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je danas žalbu na odluku istražnog suca splitskog Županijskog suda kojom je odbijen njihov zahtjev za zadržavanjem u pritvoru predstojnika vladina Ureda za sprječavanje zloporabe opojnih droga Ante Barbira i ostale dvojice osumnjičenih za zloporabu položaja i ovlasti.

Istovremeno je istražnom centru splitskog suda podnijelo istražni zahtjev protiv Barbira, šefa splitske gradske Službe za borbu protiv ovisnosti Vedrana Mardešića i predsjednika udruge Help Marija Puljiza, priopćilo je splitsko tužiteljstvo.

U istražnom zahtjevu ponovljen je prijedlog za pritvaranjem trojice osumnjičenih.

Na novinarski upit u vladinom Uredu za odnose s javnošću je rečeno da Vlada neće komentirati Barbirovo uhićenje dok je istražni postupak u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Barbir, Mardešić i Puljiz privedeni su jučer, a nakon što ih je saslušao, istražni sudac Dražen Penjak i ocijenio da nema elemenata da ih se zadrži u pritvoru, sinoć su pušteni da se brane sa slobode.

Tereti ih se za nezakonito raspolaganje novcem koji vladin Ured i splitsko Poglavarstvo dostavljaju humanitarnim udrugama za njihove programe i djelovanje na suzbijanju zlouporabe opojnih droga, a među njima i udruzi Help.

Barbira se tereti da je udruzi Help doznačio 350 tisuća kuna uz 25 tisuća kuna provizije. Novac mu je navodno dva puta isplatio Puljiz, prvih 15 tisuća kuna uplatnicom, a ostatak na ruke.

Puljiza se pak tereti da je bez pokrića uzeo s računa udruge Help 120 tisuća kuna, koje nije opravdao ni vratio.

Mardešić je pak osumnjičen da je uplate udruzi Help uvjetovao 30 postotnom provizijom, na što u toj udruzi nisu pristali, pa su im od lipnja 1999. do listopada 2000. obustavljene uplate. Udruga je time oštećena za 110 tisuća kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara