Spojene Nova i Dubrovačka banka

TIJEKOM vikenda od 1. do 3. listopada uspješno je izvršeno tehničko spajanje Nove i Dubrovačke banke te od danas objedinjena banka operativno djeluje na jedinstvenom sustavu. Nova banka je 1. listopada dobila rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu, čime je okončan pravni postupak pripajanja Dubrovačke banke. Spojena banka nastavit će s poslovanje pod imenom i zaštitnim znakom Nove banke, koja postaje pravni sljednik Dubrovačke banke.

Tehnički prijenos podataka na jedinstvenu informatičku platformu protekao je vrlo uspješno, što znači da klijenti dosadašnjih banaka od danas, 4. listopada, mogu jednako korisititi usluge Nove banke u svim njenim poslovnicama i na svim bankomatima. Primjena jedinstvene platforme povećat će operativnu učinkovitost, smanjiti troškove i omogućiti povećanje raznovrsnosti ponude proizvoda i usluga. Novu banku će voditi tročlana Uprava: Damir Odak, predsjednik Uprave, te Sanja Martinko i Zorislav Vidović, članovi Uprave. Drugi dosadašnji članovi Uprave Dubrovačke banke i Nove banke prihvatili su nove funkcije u banci. Vlaho Sutić bit će viši savjetnik Uprave za upravljanje promjenama, Helena Banjad direktorica Sektora upravljanja rizicima, Dražen Božić direktor Sektora maloprodaje PC Sjeverna Hrvatska, a Krešimir Krile savjetnik Uprave. Sjedište Nove banke bit će u Zadru, a spajanjem se u cijelosti primjenjuje i nova organizacijska struktura Nove banke, pri čemu će niz ključnih funkcija biti upravljački i operativno smješten u Dubrovniku.

Ovim spajanjem zaokružuje se jedno od najsloženijih spajanja banaka na hrvatskom tržištu, započeto 2002. godine spajanjem tri regionalne banke – Dalmatinske, Istarske i Sisačke u Novu banku. Zadržavanjem i daljnjim jačanjem svog položaja domicilne banke u jadranskim regijama od Istre, sjeverne Dalmacije i Zadra, Dubrovnika i neretvanskog kraja te Siska, Nova banka će i nakon spajanja biti strateški orijentirana na podršku razvoju regija u kojima djeluje. Uz zadržavanje i daljnje jačanje položaja domicilne banke jadranskih regija te naglasak na financijskom praćenju razvoja malog i srednjeg poduzetništva, Nova banka pojačano radi na razvoju svojih proizvoda. Odnedavno je Nova banka uvela novu povoljnu ponudu kredita, proširila ponudu telefonskog i internet bankarstva za poslovne subjekte te ponudu kartičnih proizvoda, a do kraja godine uvest će internet bankarstvo za građane. Nove posebne pogodnosti za klijente s dubrovačkog područja su mogućnost poslovanja putem interneta za poslovne subjekte, telefonsko bankarstvo te automatsko prekoračenje na tekućim računima građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem svima koji su omogućili da ovaj zahtjevan proces uspješno privedemo kraju", izjavio je povodom spajanja predsjednik Uprave Nove banke Damir Odak. "Nova banka je od danas značajna banka uzduž jadranske obale u regijama kojima predstoji sve jači gospodarski razvoj. Od danas još veća, kao domicilna banka Dubrovnika, neretvanskog kraja, Zadra, sjeverne Dalmacije, Istre i Siska našim poslovanjem i korporativnom prisutnošću bit ćemo dijelom gospodarskog i društvenog prosperiteta tih regija. U okvirima zanimljivog i dinamičnog financijskog tržišta uspjeli smo u vrlo kratkom roku konsolidirati i spojiti banke i ostvariti vrlo dobre poslovne rezultate."

Spajanjem Nove i Dubrovačke banke nastaje sedma po veličini banka na hrvatskom bankarskom tržištu, s aktivom od oko osam milijardi kuna te s oko 1100 zaposlenika. U prvih osam mjeseci ove godine grupa je ostvarila dobit od 60 milijuna kuna, čime je premašen zacrtani poslovni plan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara