Spomen na 1700 godina od smrti srijemskih mučenika

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s 40ak visokih crkvenih dužnosnika, kardinala, nadbiskupa, biskupa i mnogih svećenika, predvodit će sutra navečer, u 18 sati, svečanu večernju u konkatedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici u spomen na srijemske mučenike, a u povodu 1700. godišnjice njihove smrti. L

Bit će to uvod u svečano euharistijsko slavlje koje će u utorak, 26. listopada, u 11 sati predvoditi milanski nadbiskup, kardinal Dionigi Tettamanzi.

U jubilarnoj proslavi posvećenoj srijemskim mučenicima sudjelovat će biskupi iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Austrije, Italije i Mađarske, a očekuje se oko 10 tisuća hodočasnika.

Proslavu organizira Đakovačko-srijemska biskupija.

Srijemska biskupija, nekadašnja katolička biskupija i metropolija imala je sjedište u Sirmijumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici. Nastala je vrlo rano, već u 2. stoljeću, a njoj su bile podvrgnute biskupije u Cibalae (Vinkovci), Mursi (Osijek,), Sisciji (Sisak), Petoviju (Ptuj), Emoni (Ljubljana) i Singidunumu (Beograd).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Dioklecijanovih progona kršćana, godine 303. i 304. te 306., u tadašnjem Sirmijumu (današnjoj Srijemskoj Mitrovici) mučeni su i ubijeni mnogi kršćani koje Crkva slavi kao svete srijemske mučenike.

Kada je godine 313. Milanskim ediktom rimski car Konstantin dopustio kršćanstvu pravo javnosti i izjednačio ga s drugim religijama u Rimskome carstvu, čime je završeno doba progona kršćana, Srijemska biskupija postala je jednom od važnijih u tadašnjemu ranokršćanskom svijetu.

U Sirmijumu je održano nekoliko biskupskih sinoda u 4. stoljeću. Biskupija je imala važnu ulogu na tom području do njezina ukinuća godine 1773., kad je sjedinjena u Đakovačku ili bosansku i srijemsku biskupiju sa sjedištem u Đakovu.(Hina) xat ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara