Spontano izlječenje od raka moglo bi biti genetski uvjetovano

AMERIČKI znanstvenici možda su ušli u trag razlozima spontanog izlječenja od raka, objavljeno je ovog tjedna u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Znanstvenici su slučajno uspjeli uzgojiti soj miševa kod kojih je spontano izlječenje i visoka rezistentnost na rak normalna pojava.

Znanstvenik Zheng Cui sa suradnicima sa Wake Forest Sveučilišta u Winston Salemu (SAD) ubrizgali su jednom soju miševa visokoinfektivne stanice raka. Na iznenađenje znanstvenika, jedan je miš preživio te nije dobio rak niti nakon daljnjih injekcija.

Isto tako, polovina potomaka tog miša pokazala se rezistentnom ili je pak pobijedila rak nakon što se već počeo širiti po tijelu životinje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da je pola potomaka naslijedilo rezistetntnost upućuje na određenu genetsku vezu, istaknuli su znanstvenici. Djeca, kada je u pitanju nasljeđivanje, od svakog roditelja dobivaju oko polovice gena zbog čega je u prosjeku na svako drugo dijete prenesena ta rijetka rezistentnost.

Kod rezistentnih životinja bijela krvna tjelešca imunosustava razarala su već nastale metastaze raka, a pritom se nisu pojavila trajna oštećenja. U konačnici, životinje su u potpunosti postale imune na rak.

Očito da je u pitanju jedan dosada nepoznat obrambeni mehanizam tijela protiv raka, pojasnili su znanstvenici. Uzgojene životinje posjeduju sposobnost spontanog izlječenja, koja je u rijetkim slučajevima već viđena kod ljudi. Brojni liječnici takva izvješća o spontanom izlječenju ipak drže neozbiljnim i neznanstvenim.

Cui i njegove kolege nadaju se da će detaljnije studije na miševima također biti u prilog liječenja čovjeka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara