Srbija će preispitati posljedice poskupljenja viza

SRBIJANSKO Ministarstvo trgovine i turizma preispitat će posljedice poskupljenja turističkih propusnica i viza za ulazak u Srbiju, te u usporedbi s pristojbama koje naplaćuju susjedne zemlje predložiti eventualne izmjene odluke o poskupljenju, izjavio je ministar trgovine i turizma Slobodan Milosavljević za list "Blic" od ponedjeljka.

Od 1. svibnja svi strani državljani pri ulasku u Srbiju za turističku propusnicu plaćaju, umjesto ranijih šest, 55 eura. Tranzitna viza, koja je ranije stajala tri eura, sad stoji 30 eura, a viza za jedan ulazak i izlazak u Srbiju, umjesto deset eura, sad iznosi 100 eura.

Turističke propusnice, ističe list, uvedene su prije dvije godine, što je povećalo broj stranaca koji su posjetili Srbiju, a podaci kažu da je 2002. godine u Srbiji, turistički ili poslovno, boravilo 312.063 stranaca, u što nije uračunat i veliki broj putnika u tranzitu koji bi, nakon povećavanja cijena turističkih propusnica i tranzitnih viza, mogli zaobilaziti Srbiju, što će, kako upozoravaju turistički radnici, smanjiti i promet kroz Srbiju za vrijeme predstojeće Olimpijade u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naplata većih taksi već je počela i imamo informacije da se stranci vraćaju s naše granice. Veleposlanstva su, uz to, već obavijestila svoje vlade o povećanim dažbinama. Čak i da se iznosi pristojbi vrate na staro, štetu ćemo sad teško popraviti", upozorio je u izjavi za "Blic" Branko Krasojević, predsjednik Upravnog odbora Udruženja turističkih agencija.

(Hina) tta sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara