Srbija: Danas pregovori o izboru predsjednika parlamenta i novoj vladi

DEMOKRATSKA stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice pozvala je stranke tzv. demokratskog bloka da u četvrtak nastave pregovore o novoj vladi i funkciji predsjednika Skupštine Srbije.

Na današnjem sastanku, na koji su pozvani G17 Plus Miroljuba Labusa, Srpski pokret obnove Vuka Draškovića i Nova Srbija Velimira Ilića, te Demokratska stranka Borisa Tadića i Zorana Živkovića, DSS će iznijeti prijedlog da stranke u parlamentu podrže kandidata DSS-a za predsjednika Skupštine, te da se nakon toga, bez bilo kakvog uvjetovanja većinskog ili manjinskog karaktera vlade, nastave razgovori o njenom formiranju.

Kako je ranije izjavio predsjednik DSS-a Koštunica, nakon formiranja vlade, DSS bi funkciju predsjednika parlamenta prepustio Demokratskoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Demokratske stranke još nema potvrde da će se odazvati pozivu DSS-a, a Dragoljub Mićunović, predsjednik Demokratskog centra, najavio je za četvrtak, u izjavi za Radio B92, sastanak predsjednika stranaka koje su na listi DS-a, na kojem će se donijeti odluka o tome. Mićunovićeva stranka na toj listi ima pet zastupnika, kao i Građanski savez Srbije Gorana Svilanovića, dva mjesta pripadaju Listi za Sandžak, te jedno Žarku Koraću, predsjedniku Socijaldemokratske unije.

Potpredsjednik DS-a Zoran Živković u srijedu je ponovio stav svoje stranke o većinskoj vladi: "U parlamentu bi najprije bio izabran predsjednik parlamenta, koji bi bio iz DS-a, a mandatar za sastav nove vlade bio bi iz DSS-a i u najkraćem vremenu bi ponudio parlamentu sastav nove koalicijske, većinske Vlade, koja bi imala sastav, program i ciljeve koji bi jamčili nastavak reformi koje smo pokrenuli prije tri godine. Mislim da je ta ponuda razumna, racionalna i korisna za sve, a ako je ostali prihvate, već u petak možemo imati predsjednika, potpredsjednike i organe Skupštine", kazao je Živković agenciji Beta.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Srbije, na kojoj će se ponoviti pokušaj izbora predsjednika, zakazan je za petak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara