Srbija: Dužnost šefa parlamenta obavlja najstariji zastupnik Skupštine

ZASTUPNICI Skupštine Srbije u utorak nisu izabrali predsjednika parlamenta, pa će tu dužnost do izbora predsjednika obavljati predsjedavajući, najstariji zastupnik, član Demokratske stranke Srbije Velimir Simonović.

Nastavak konstitutivne sjednice republičkog parlamenta zakazan je za petak, 30. siječnja, kad će biti ponovljena procedura predlaganja i izbora predsjednika Skupštine Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravni stručnjaci imaju različita tumačenja o proceduri u slučaju izostanka dogovora o izboru predsjednika Skupštine Srbije. Predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić prije nekoliko dana je izjavio da bi predsjedavajući Skupštine, u slučaju da se ne može formirati niti nova vlada, mogao - kao vršitelj dužnosti predsjednika države - raspisati nove parlamentarne izbore. Sudac istoga suda Svetozar Čiplić, međutim, napominje da uz to tumačenje postoji i pravni stav da predsjedavajući ne može preuzeti funkciju vršitelja dužnosti predsjednika Srbije, a niti za jedno od tih tumačenja ne postoji zabrana u ustavu Srbije.

Skupština Srbije na konstitutivnoj sjednici u utorak nije izabrala novog predsjednika parlamenta, jer nijedan od dva kandidata - Dragan Maršićanin iz Demokratske stranke Srbije i Gordana Pop Lazić iz Srpske radikalne stranke - nije dobio dovoljan broj glasova, s obzirom da su zastupnici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, njih 61 od ukupno 250, bili suzdržani.

Predstavnici demokratskih stranaka u utorak su, nakon prekida konstitutivne sjednice parlamenta, najavili nove pregovore o dužnosti predsjednika Skupštine Srbije i formiranju nove vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara