Srbija: Haaške optužnice stigle u nezgodnom političkom trenutku

VEĆINA građana Srbije smatra da su haaške optužnice protiv četvorice vojnih i policijskih generala stigle u najnezgodijem političkom trenutku u Srbiji, pokazuje anketa koju je danas objavila beogradska "Politika".

Prema istraživanju javnog mnijenja agencije "Faktor plus", provedenom na uzorku od 1.500 ispitanika, s ocjenom da je optužnica stigla u najnezgodnijem političkom trenutku slažu se dvije trećine građana Srbije, 36,5 posto "djelomično", a 30,2 posto "u potpunosti". Neopredijeljenih je 17 posto, a 12,5 posto ispitanika ne dovodi u vezu optužnice s političkom situacijom u Srbiji, dok 3,8 posto ne misli da je Haaško tužiteljstvo odabralo nezgodan trenutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da izručenje četiri generala ništa ne bi promijenilo u Srbiji misli 25,4 posto građana, dok 20,7 posto smatra da bi nakon izručenja došlo do "općeg sukoba na političkoj sceni" Srbije. Više od polovine ispitanih smatra da Vlada Srbije ne može utjecati na povlačenje najnovijih haaških optužnica "jer ih nitko ništa ne pita o tome".

"Istraživanje pokazuje da najnovije optužnice kod većine građana ne izazivaju prkos, nezdovoljstvo, niti protivljenje Haaškom tribunalu, jer su se s time već pomirili", ističe "Politika", te dodaje da je, po rezultatima istraživanja, trećina građana posve sigurna da će četvorica generala biti izručena Den Haagu, trećina nije sigurna, a trećina misli da do izručenja neće doći.

Haaško tužiteljstvo je nedavno optužilo generala Nebojšu Pavkovića, u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine zapovjednika Treće armije Vojske SR Jugoslavije, Vladimira Lazarevića, zapovjednika Prištinskog korpusa VJ, Vlastimira Đorđevića, načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije (nepoznatog boravišta, navodno u Rusiji), te policijskog generala Sretena Lukića, koji je 1999. godine na Kosovu zapovijedao srbijanskim policijskim snagama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara