SRBIJA I CRNA GORA: DONESENA UREDBA O CIVILNOM SLUŽENJU VOJSKE

Savjet ministara, vlada državne zajednice Srbije i Crne Gore, prihvatio je u srijedu Uredbu o civilnom služenju vojske, koja će stupiti na snagu 15. listopada.

"Nakon brojnih konzultacija u organizaciji ministarstva obrane, u kojima su sudjelovali istaknuti znanstvenici, predstavnici nevladinih organizacija, vjerskih zajednica, državnih organa i medija, utvrđen je konačni tekst današnje odluke, čime je stvorena pravna osnova za služenje vojnog roka u civilnoj službi i za službu bez oružja", navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta ministara.

U priopćenju se dodaje da time Srbija i Crna Gora "izlazi iz kruga rijetkih država u kojima nije moguće civilno služenje vojske".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan visoki dužnosnik Srbije i Crne Gore kazao je nakon sjednice da se prvi regruti koji će civilno služiti vojni rok mogu očekivati krajem godine, do kada humanitarne i socijalne institucije, kao što su zdravstvene i spasilačke ustanove i organizacije za rehabilitaciju invalida, moraju obaviti potrebne pripreme za prihvat vojnih obveznika koji su se pozvali na prigovor savjesti.

Civilno služenje vojnog roka, prema sadašnjim propisima, traje 13 mjeseci, dok redovni vojni rok traje devet mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara