Srbija i Crna Gora ekonomski potukle Hrvatsku

GOSPODARSTVA Srbije i Crne Gore u prvom polugodištu ove godine ostvarile su najveći rast od svih zemalja zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku, ocjena je podgoričkog Instituta za strateške studije i projekcije.

Međutim, Institut drži da su se, unatoč pozitivnim trendovima koje bilježe te dvije balkanske ekonomije, kretanja na globalnom tržištu bitno odrazila na opće stanje pa prvu polovicu 2008. odlikuje i znatno povećanje stope inflacije.

Institut nadalje objašnjava da je najveći realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u prvom kvartalu ove godine ostvaren u Srbiji (8,2 posto) i u Crnoj Gori (8,1 posto), dok je značajni ekonomski rast u istom periodu zabilježen u Makedoniji (5.3 posto) i Hrvatskoj (4,3 posto). Gospodarski rast u navedenim zemljama temelji se na rastu domaće potrošnje i investicija, kao i rastu ukupne ekonomske aktivnosti.

Projekcija govori da će do kraja 2008. najbolje proći Srbija

U Podgorici je napravljena i projekcija za cijelu tekuću godinu pa je tako zaključeno da će najbolje proći Srbija, koja će ostvariti rast od 6,5 posto, a slijedit će je Albanija sa šest posto, Crna Gora s 5,9 posto, Bosna i Hercegovina s 5,8 posto, Makedonija s 5,2 posto, dok će Hrvatska postići rast od tek 4,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je da sve zemlje u regiji u prvih šest mjeseci 2008. obilježava porast fizičkog obima industrijske proizvodnje. Tako je Makedonija zabilježila 9 posto, BiH 5,4 posto, Hrvatska 4,3 posto te Srbija 4,1 posto.

Najveća stopa inflacije zabilježena je upravo u Srbiji

Izmjerena je i inflacija preko indeksa potrošačkih cijena, na koji je najviše utjecala povećana stopa inflacije nastala uslijed rasta cijena nafte i prehrambenih proizvoda.

Najveća godišnja stopa inflacije u lipnju je zahvatila Srbiju (14,9 posto) i Makedoniju (10,1 posto). Crnogorska inflacija dosegla je 9,9 posto, u BiH 9,6 posto, dok je su najbolje prošle Hrvatska (7,6 posto) i Albanija s četiri posto. Istovremeno je EU zabilježila stopu inflacije od četiri posto.

Crna Gora tuče susjedne zemlje zbog najniže stope nezaposlenosti - 11 posto, dok je slijede Albanija s 12 posto, Hrvatska s 12,5 posto i Srbija s 13,3 posto. Najgore su Makedonija 34,9 posto i BiH s oko 44 posto.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara