Srbija: Pravosudni prioritet suočavanje s ratnim zločinima

BORBA protiv organiziranog kriminala i korupcije te suočavanje s počinjenim ratnim zločinima prioriteti su srbijanskog pravosuđa, izjavio je u ponedjeljak srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić otvarajući godišnji sastanak Pravne inicijative za srednju Europu i Euroaziju Američkog udruženja pravnika (ABA/CEELI).

"Moramo priznati da su neki naši sunarodnjaci činili zločine i za to moraju odgovarati. Ne smijemo dopustiti da zbog njih odgovara i ispašta cijeli narod, a pogotovo ne buduće generacije", kazao je Batić, dodajući da očekuje da pravdi budu privedeni i oni koji su činili ratne zločine nad Srbima.

Američki veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori William Montgomery naglasio je da nevladine organizacije, poput Američkog udruženja pravnika, mogu značajno doprinijeti razvoju demokracije i vladavine prava u zemljama jugoistočne Europe.

"Važno je da ste tu, jer se zbog desetljeća vladavine Slobodana Miloševića reforme u ovoj zemlji događaju deset godina kasnije no što bi trebalo", kazao je američki veleposlanik obraćajući se sudionicima skupa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

ABA/CEELI je inicijativa formirana radi unapređenja vladavine prava u zemljama srednje i istočne Europe i Euroazije, koja pruža podršku procesima reforme pravosuđa, te nudi američku i europsku pravnu ekspertizu i tehničku pomoć demokracijama u nastajanju.

Američki skup trajat će u Boegradu do 18. srpnja.

(Hina) tta dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara