Srbija se ispričala afričkim državama zbog Jovanovićeve izjave da su kanibali

Foto: AFP

ZBOG izjave predsjednika srpskog LDP-a Čedomira Jovanovića u kojoj je afričke narode navodno nazvao kanibalima, veleposlanik Alžira u Srbiji i predstavnik Afričke grupe Abdelkader Mesdoua je srpskom šefu diplomacije uručio oštru notu u ime afričkih i arapskih država.

"Jeremić se ispričao za ovu neugodnost i u ime Vlade Srbije prenio uvjeravanje da ova izjava ne predstavlja službeni stav države", navodi se u priopćenju srpskog Ministarstva vanjskih poslova te se dodaje da će Jeremić o sadržaju note upoznati i vodeće ljude nadležnih institucija. U noti se navodi da je Jovanović povodom događanja u Libiji iznio "izuzetno ozbiljne izjave o afričkim narodima i državama, nazvavši ih 'kanibalima', a da na to nisu reagirali predsjedništvo, vlada i političke stranke pa čak niti organizacije ili komisije koje se bore protiv rasne diskriminacije", piše Blic.

"Umjesto što odlazi kanibalima u Africi, treba reagirati na stradanja civila u Libiji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako su Jovanovićeve izjave u parlamentu bile rasističke te su vrijeđali države i narode koji su podržali Srbiju "u obrani njezinog teritorijalnog integriteta". Afrička grupa traži da srpske institucije reagiraju i osude te izjave. "Afrička grupa ima pravo od autora izjava tražiti da ih povuče i na isti način ispriča u parlamentu", piše u prosvjednoj noti.

Jovanović je u prošlotjednoj raspravi u Skupštini kritizirao stav srpske vlade u vezi intervencije u Libiji te je rekao da ministar Vuk Jeremić "umjesto što odlazi kanibalima u Africi, treba reagirati na stradanja civila u Libiji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara