Srbijanski mediji javljaju o kažnjenim studentima

Srbijanski mediji javljaju o kažnjenim studentima
BEOGRADSKI tisak u ponedjeljak, a u posljednja dva dana i svi elektronski mediji, objavili su vijest o privođenju troje srbijanskih studenata koji su se ispod spomenika banu Jelačiću u subotu navečer u Zagrebu fotografirali sa slikom četničkog vojvode i ratnog zločinca Draže Mihajlovića, te o osudi dvoje od njih na zatvorske kazne.

Dio medija prenosi izjavu ministra vanjskih poslova SCG Vuka Draškovića beogradskoj BK televiziji da su "hrvatske vlasti reagirale nedemokratski" te da "nisu smjeli osuditi studente na zatvorske kazne, zbog male političke provokacije".

"Incident na Trgu bana Jelačića u Zagrebu dobio je veliki publicitet u hrvatskim medijima, a mnogi su posebice upozorili da se provokacija dogodila istoga dana kada se obilježava tragedija stratištva na Ovčari 1991. godine", objavljuje beogradski "Blic" izvješće svog stalnog dopisnika u Zagrebu.

"Večernje novosti" i "Glas javnosti" objavljuju širu informaciju o incidentu, dok beogradski list "Danas", pod naslovom "Beogradski studenti u Zagrebu osuđeni na zatvorske kazne", prenosi, među ostalim, izjavu ministra vanjskih poslova SCG Vuka Draškovića BK televiziji, te glasnogovornika hrvatske vlade Ratka Mačeka, ističući njegove riječi da "vlada Hrvatske osuđuje ekstremizam". Isti list prenosi i izjavu voditeljice Centra za zaštitu ljudskih prava i nestalih građana Hrvatske "Apel", Zdenke Fakaš, koja kaže kako "nije slučajno što su se incidenti dogodili na dan nekih važnih obljetnica", te "da to nisu studenti, već dobro organizirana grupa".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beogradska "Politika" o tom događaju daje samo kraću informaciju agencije Beta.

Beogradski tisak i elektronski mediji prenose i informaciju da je u Zagrebu zapaljen kombi plivačkog kluba "Partizan" ,kao i da je o tom incidentu istraga u tijeku.

Beogradski "Danas" u ponedjeljak prenosi i izjavu koju je novosadskom "Dnevniku" dao predstavnik hrvatske vlade za prognanike i izbjeglice Lovre Pejaković ističući u naslovu da su "Srpski povratnici u Hrvatsku amnestirani od učešća u ratu, ali ne i od ratnih zločina".

Dio beogradskih elektronskih medija i dio tiska tijekom vikenda dao je publicitet inicijativi, ubrzanoj nakon posjete hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, za "vraćanje hrvatskih kulturnih dobara sklonjenih tijekom rata u Srbiju na čuvanje". "Večernje novosti" najavljuju skoro vraćanje 34 drvene skulpture, vlasništvo Likovne akademije u Ernestinovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara