Srbima poručeno da će Kosovo biti neovisno

VISOKI britanski diplomat poručio je Srbima da je neovisnost najbolje rješenje za Kosovo, objavio je srbijanski pregovarač Goran Bogdanović.

"John Sawers rekao nam je da je Kontaktna skupina odlučila kako bi Kosovo trebalo biti neovisno. Dodao je da će Kosovo biti multietničko, no u konačnici neovisno", izjavio je kosovski Srbin Bogdanović radiju B92 nakon sastanka s političkim direktorom britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Drugi srbijanski pregovarač, koji je u utorak prisustvovao sastanku Sawersa i srbijanskog premijera, kaže da britanski diplomat smatra kako je neovisnost "praktično jedino rješenje kosovskog problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktna skupina velikih sila angažirana je na Kosovu od 1999. godine kada su snage NATO-a protjerale srbijanske postrojbe optužene za zločine protiv većinskih Albanaca tijekom dvogodišnjeg rata sa separatističkim gerilcima.

Predstavnici kosovskih Albanaca i Srba trebali bi se sastati u Beču 20. veljače na prvom krugu neposrednih pregovora otkad je UN prošle godine otvorio proces o definiranju konačnog statusa Kosova.

Britanski diplomat na Kosovu izjavio je da je Sawers prenio Srbima "bolnu" poruku kako trebaju biti realistični.

U izjavi za Reuters u Beogradu Sawers je rekao da budućnost Kosova mora odražavati želju većine stanovništva, što je na tragu stava Kontaktne skupine objavljenog prošlog tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara