Sretko Kalinić od hrvatske policije dobio putovnicu na ime Drage Cesara?

Tekst: S.C.H., I.Kri.
Foto: Arhiva

SRPSKOM kriminalcu Sretku Kaliniću je jučer na Županijskom sudu u Zagrebu određen jednomjesečni pritvor zbog posjedovanja dviju krivotvorenih hrvatskih putovnica na imena Drago Cesar i Milivoj Mandić.

Policija pokušava otkriti kako je Kalinić došao do krivotvorenih hrvatskih putovnica. Neslužbeno se doznaje kako je onu na ime Drage Cesara dobio u policiji u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici. Navodno je Kalinić putovnicu dobio na temelju krivotvorene osobne iskaznice na ime Drage Cesara u koju je umetnuo svoju fotografiju. Putovnicu na ime Milivoj Mandić navodno je dobio poštom iz Konzularnog ureda Hrvatske u Orašju u BiH. Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije ne želi komentirati detalje istrage.

Bojović pobjegao u Južnu Ameriku

Suočen s novim optužbama koje ga terete za sudjelovanje u više mafijaških ubojstava, srpski kriminalac Luka Bojović pobjegao je u Južnu Ameriku, prenose danas beogradski mediji.

Bojovića je, kako se tvrdi, za ubojstva optužio njegov "kolega" po zanimanju, član "zemunskog klana" Sretko Kalinić, koji je pred hrvatskom policijom "propjevao" brzo nakon ranjavanja u Zagrebu. Podsjetimo, na Kalinića je prije dva tjedna kod jezera Rakitje pucao kriminalac Miloš Simović, koji je sada u rukama srpske policije.

Srbija nestrpljivo očekuje izručenje Sretka Kalinića

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neimenovani izvor potvrdio je listu Blic da Srbija nestrpljivo čeka skoro izručenje Kalinića, od kojega se očekuje da srpskoj policiji otkrije štošta o funkcioniranju kriminalnog miljea u regiji i o više nerazjašnjenih ubojstava. Ako Kalinić i u Beogradu ponovi iste optužbe protiv Bojovića koje je izrekao u Zagrebu, to je dovoljan temelj za uhićenje Bojovića. No, za sada za odbjeglim Bojovićem nije raspisana tjeralica, jer za to nema pravne osnove.

Isti izvor upozorava da je hrvatska policija ranjenog Kalinića ispitala kao običnog građanina te da protiv njega u Hrvatskoj nije pokrenuta istraga. Određen mu je tek pritvor na temelju tjeralice koju je za njim raspisala srpska strana te se čeka potpisivanje međudržavnog sporazuma o međusobnom izručenju građana, koje bi trebalo uslijediti krajem lipnja.

Blic također tvrdi i da je Bojović pobjegao iz zemlje nakon što su se mediji raspisali kako je Kalinić nadugo i naširoko hrvatskoj policiji pričao o ubojstvima koje je proteklih godina izvršio sam ili zajedno s Bojovićem. No, istu će priču Kalinić trebati ponoviti i pred srpskim istražiteljima. Do imena Luke Bojovića se došlo i u okviru istrage koja se vodi protiv grupe crnogorskog narkobosa Darka Šarića, no mediji tvrde i da iskaz Sretka Kalinića uopće neće biti potreban kako bi se Bojovića osumnjičilo za nekoliko ubojstava iza kojih očito stoji.

I Simoviću se brzo "razvezao" jezik

U međuvremenu je i uhićeni Simović također "razvezao" jezik u Beogradu te srpskim istražiteljima rekao kako je spreman pričati o pozadini atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine u zamjenu za status svjedoka suradnika. Branitelji Miloša Simovića i njegova supruga su, prema pisanju tamošnjih medija, u Specijalnom tužiteljstvu u Beogradu potvrdili da je Simović spreman govoriti o detaljima ubojstva premijera i prokazati poticatelje i pomagače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara