Srpska vlada suglasna s izručenjem, Župljanin najvjerojatnije sutra u Haagu

SRPSKA Vlada na današnjoj telefonskoj sjednici je postigla konsenzus oko izručenja Stojana Župljanina Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu koji ga tereti za ratne zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995.

Sjednicom Vlade predsjedao je potpredsjednik Božidar Đelić koji je s kolegama ministrima o izručenju Župljanina raspravljao na prijedlog Odbora za pravni sistem i državne organe. 

Snežana Malović, državna tajnica srpskog ministarstva pravosuđa potvrdila je da je ministar pravosuđa Dušan Petrović donio odluku o izručenju Stojana Župljanina Haškom sudu.

Petrović je odluku donio na osnovu prethodno pribavljene suglasnosti Vlade Srbije, a njegova odluka i zaključak Vlade Srbije su dostavljeni Ministarstvu pravosuđa na izvršenje.

B92 javlja da u donošenju odluke nisu sudjelovali premijer Vojislav Koštunica i ministri iz DSS-a i NS-a. Oni su smatrali da je za suglasnost za izručenje Župljanina nadležno samo Ministarstvo pravosuđa, što je sukladno sa Zakonom o suradnji Srbije s Haškim sudom.

Ministar pravosuđa Dušan Petrović rekao je ranije da njegovo ministarstvo mora nabaviti suglasnost Vlade prije izručenja srpskog državljanina Haškom sudu. Iako nije htio predsjedavati sjednicom Vlade, premijer Koštunica potpredsjedniku Đeliću dao je ovlaštenje da vodi današnju telefonsku sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župljanin već sutra ide za Haag?

Rasim Ljajić, predsjednik Savjeta za suradnju s Haškim sudom za RTS je rekao da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za prebacivanje Župljanina u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu, a prema najavama to će se najvjerojatnije dogoditi sutra.

Srpska Vlada izručenje Župljanina odobrila je nedugo nakon što je primila pismeni otpravak Okružnog suda u Beogradu čije je vanraspravno vijeće odbilo Župljaninovu žalbu na sudsku odluku kojom se pozitivno odgovara na zahtjev Haškog suda.

Ukoliko Župljanin sutra otputuje u Nizozemsku, već idućeg tjedna bi se mogao pojaviti pred sudskim vijećem pred kojim će se očitovati o optužnici Haškog suda.

I.K. 
Foto: Blic

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara