Srpski analitičari: U Srbiji ne bi bilo masovnih prosvjeda protiv uhićenja Ratka Mladića

UHIĆENJE umirovljenog hrvatskog generala Ante Gotovine u Hrvatskoj je izazvalo burne prosvjede. Više desetaka tisuća ljudi okupilo se na splitskoj Rivi u nedjelju kako bi pružili potporu Anti Gotovini, što je u Srbiji pokrenulo polemiku o pitanju bi li se nešto slično dogodilo u slučaju uhićenja Ratka Mladića.

Kako piše srpski list Kurir, tamošnji analitičari uvjereni su da u Srbiji ne bi došlo do masovnih prosvjeda u slučaju uhićenja Ratka Mladića.

"Hrvati sebe smatraju ratnim dobitnicima, a Gotovina je heroj, za mnoge od njih ravan božanstvu. Kod nas malo tko smatra da su Srbi pobjednici rata i osjećali za Mladića odavno su izblijedili." - kazao je Zoran Stojiljković, profesor političke sociologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ogromnu većinu građana, haška priča je teret koji nas koči na putu u Europu. Srbija bi voljela da je Mladić na neki način još jučer stigao u Haag." - dodao je Stojiljković, dodavši kako bi u slučaju uhićenja nekog od ratnih vođa bosanskih Srba problema eventualno bilo u Republici Srpskoj, ali ne i Srbiji.

"Kod nas bi se okupile udruge za obranu haških optuženika, ratni veterani, možda koja stotina izbjeglica. To je daleko od mase sposobne za jak politički pritisak." - zaključio je Stojiljković.

Slično razmišljaju i u najradikalnijoj srpskoj stranci, SRS-u, čiji je glavni tajnik Aleksandar Vučić kazao kako bi njezini članovi izašli na ulice isključivo zbog pitanja Kosova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara