Srpski košarkaš koji je pretukao studenta iz New Yorka je pobjegao s hrvatskom putovnicom

SRPSKE su vlasti pokrenule disciplinski postupak protiv dvojice diplomata koji su pomogli košarkašu Miladinu Kovačeviću da pobjegne iz SAD-a, gdje je studirao, nakon što je pretukao američkog studenta i smjestio ga u komu.

Srpsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako će biti vrlo efikasno u rješavanju slučaja Miladina Kovačevića, ali nisu izneseni nikakve dodatne informacije, javlja B92. Disciplinska akcija pokrenuta je nakon što je senator Charles Schumer zatražio od američke vlade da pritisne Srbiju i izruči im 20-godišnjeg košarkaša. FBI i Interpol izdali su naloge za njegovim uhićenjem, ali Srbija nema potpisan ugovor o izručenju sa SAD-om.

Podsjetimo, Kovačević je ubrzo nakon napada uhićen, ali srpski konzul u New Yorku Igor Milošević platio je jamčevinu u iznosu od 100 tisuća dolara, te mu dao zamjensku putovnicu kako bi mogao pobjeći u rodnu Kulu kraj Novog Sada. Senator Schumer zbog toga je tražio od Condoleeze Rice da Miloševiću ukine diplomatski imunitet, kako bi se i njemu moglo suditi zbog pomaganja bjeguncu. No, Milošević je u petak pozvan natrag u Beograd, ali drugi konzul koji je pomagao Kovačeviću, Slobodan Nenadović, navodno je i dalje u New Yorku. B92 javlja kako će disciplinski postupak biti podignut protiv oba konzula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari New York Posta stupili su u kontakt s Kovačevićevom obitelji u Kuli. Roditelji su priznali kako su svom sinu pomogli da pobjegne iz New Yorka, jer su željeli izbjeći "medijski cirkus". Njegov otac Petar Kovačević kazao je da je njegov sin "žrtva malograđanskog mentaliteta". "Na njega su se okomili jer je stranac. Postao je meta zato što je Srbin i zato što je visok i jak muškarac", kazao je njegov otac. Zanimljivo je da Kovačević također posjeduje i hrvatsku putovnicu koju je iskoristio da pobjegne iz SAD-a i vrati se kući, javlja Associated Press.

Srpski konzulat u New Yorku poručio je kako njihova namjera nije bila pomoći Kovačeviću da se vrati kući, ali nije razjašnjeno jesu li mu oni pomogli da dođe do putovnice.

P.V.
Foto: New York Post

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara