Srpski ministar dijaspore: Srbija će tražiti status konstitutivnog naroda u Hrvatskoj

Screenshot: Youtube

SRPSKI ministar dijaspore Srđan Srećković je sinoć rekao da će Srbija tražiti status konstitutivnog naroda u Hrvatskoj.
 
"Položaj srpskog naroda u zemljama regije nije ni izbliza onakav kakav bismo željeli i kakav je zajamčen državnim konvencijama, iako ima pomaka na bolje. Korak po korak, situacija se u svim zemljama popravlja i vjerujem će nam svima biti bolje kada jednog dana svi budemo u ujedinjenoj Europi", rekao je u intervjuu za beogradski list Danas.

Srećković je govorio o nedavno usvojenoj Nacionalnoj strategiji o suradnji Srbije s dijasporom i Srbima u regiji čiji su ciljevi uspostavljanje statusa konstitutivnog naroda za Srbe u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

"Dug je put do ostvarenja tog cilja"

Na pitanje novinara o ostvarivosti takvih ciljeva, Srećković je odgovorio: "Nakon ukidanja tog statusa 1990. godine Srbi u Hrvatskoj su najbrojnija manjina u toj zemlji i pored činjenice da je njihov broj sada tek oko 200.000. Upravo zbog toga, naš je legitiman zahtjev tražimo status konstitutivnog naroda. Međutim, realno gledano, dug je put do ostvarenja tog cilja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećković smatra da mnogo veća mogućnost za ostvarenje toga cilja postoji u Crnoj Gori. "Kada je riječ o Crnoj Gori gdje Srbi čine 32 posto stanovništva i s kojom smo stoljećima bili najbliži saveznici i partneri, uvjeren sam da će tako biti i u budućnosti, bez obzira ne trenutne dnevnopolitičke okolnosti", završio je.

Hrvatski veleposlanik u Srbiji: Hrvati u Srbiji trebaju dobiti prava koja Srbi uživaju u Hrvatskoj

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Željko Kuprešak je u četvrtak izjavio da dolazi vrijeme kada bi, ako su u pitanju prava nacionalnih manjina, trebalo razgovarati o ispunjavanju reciprociteta između dvije zemlje.

Kuprešak je u Skupštini Vojvodine rekao da želi da Hrvati u Srbiji u budućem razdoblju dobiju neka od prava koja uživaju Srbi u Hrvatskoj, prije svega zagarantirana mjesta za Hrvate u Skupštini Srbije, kao što postoje garantirana mjesta za Srbe u Hrvatskom Saboru. Također je skrenuo na pozornost na činjenicu da Srbi imaju potpredsjedničko mjesto u Vladi RH. te dodao da hrvatska država u znatno većoj mjeri pomaže obrazovanje na srpskom jeziku nego što Srbija pomaže obrazovanje na hrvatskom jeziku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara