Srpski patrijarh Pavle služio liturgiju na Kosovu

SRPSKA pravoslavna crkva proslavlja u srijedu Božić na Kosovu, a jutarnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani koju je služio srpski patrijarh Pavle, uz nekoliko stotina vjernika bio je nazočan i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri. L

Prošle noći srpski je patrijarh služio liturgiju u Pečkoj patrijaršiji. Vladika raško-prizrenski Artemije služio je jutros božićnu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica nadomak Prištine.

Među nekoliko stotina vjernika, pretežito su bili mladi ljudi, koji su postili božićni post i pričestili se u manastiru, a nakon toga nastavili praznovanje najradosnijeg kršćanskog blagdana u svojim domovima.

Patrijarh Pavle se u božićnoj poslanici posebno obratio mladima, izražavajući uvjerenje kako će pravilno razumjeti i smisao povijesti kao i smisao teškoća kroz koje je srpski narod prolazio i u doba mira, i u ropstvu, i u doba pravedne borbe za slobodu, a pogotovo sada, na 200. obljetnicu od Karađorđevog ustanka.

Vladika Artemije je sinoć, posvjećujući badnjak u gračaničkoj crkvi, rekao da Srbi na Kosovu i ovaj Božić dočekuju u stradanju, nevoljama i neslobodi, ali puna srca zbog tog velikog blagdana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitajući Božić svim pravoslavnim kršćanima, vladika Artemije poručio je da su mir i dobra volja među ljudima mogući samo slavljenjem Boga.

Proslavi Božića u manastiru Gračanica kdo Prištine sudjelovalo je u srijedu i izaslanstvo Fonda apostola Andreja Prvozvanog i predstavnika vodećih ruskih medija. Vladika Artemije, u razgovoru s predstavnicima tog izaslanstva, rekao je kako će Srpska pravoslavna crkva ostati na Kosovu sa srpskim narodom.(Hina) bb sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara