Srpski radikali nemaju većinu dovoljnu za sastavljanje samostalne vlade

SRPSKA radikalna stranka prema broju glasova birača najjača je pojedinačna parlamentarna stranka, pokazali su rezultati jučerašnjih izbora u Srbiji.

Prema prvim neslužbenim rezultatima koji su objavljeni oko ponoći, najviše glasova - 28,3 posto - dobila je Srpska radikalna stranka haškoga optuženika Vojislava Šešelja. Slijedi ju Demokratska stranka Srbije koja je osvojila 22,67 posto glasova birača.

Koalicija DSS-a i Nove Srbije dobila je 16,38 posto, G17 plus dobio je 6,79 posto, dok je Liberalno-demokratska partija osvojila 5,5 posto glasova. Stranka socijalista će također - s 5,7 posto osvojenih glasova - sačinjavati srpski parlament.

Stranke demokratskog bloka, čiji je predsjednik Boris Tadić, nada se dvotrećinskoj većini u novom parlamentu te se očekuju da će upravo ta stranka sastavljati novu vladu.

Najvećim iznenađenjem izbora pokazala se činjenica da će parlamentarni status zadržati Socijalistička partija Srbije čime je donekle zakomplicirano stvaranje buduće koalicijske vlade. S druge strane ulazak G17+, koji se prema nekim anketama također smatrao neizvjesnim, će Tadićevom DS-u i Koštuničinom DSS-u omogućiti sastavljanje relativno solidne većine.

Prema riječima Zorana Lučića iz CESID-a, odaziv birača bio je jako dobar, na izbore je izašlo 4,02 milijuna građana - 60,4 posto.

Marko Blagojević progovorio je o nekoliko desetaka nepravilnosti koje je CESID uočio, a od kojih su neke poznate od ranije.

"Sve u svemu, s obzirom da se radi o nekoliko desetina nepravilnosti na osam tisuća mjesta, opći je dojam da je glasovanje proteklo u redu, u skladu sa standardima. Nepravilnosti mogu biti povod za prigovor i žalbu, što može biti povod za ponavljanje glasovanja na biračkim mjestima, ali ukoliko se pogleda dan kao cjelina zaključak je da s obzirom na broj i kvalitetu, može se reći da one ne mogu bitnije utjecati na regularnost izbornog postupka." - prokomentirao je Blagojević.

>>>Kronologija rezultata dosadašnjih parlamentarnih izbora u Srbiji

I.M.,D.R.,D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara