Srpski zatvorenici prestali odbijati zatvorsku hranu

SKUPINA od 26 srpskih zatvorenika koji u Lepoglavi služe kazne zbog ratnih zločina od danas će početi jesti zatvorsku hranu, pošto ih je u kaznionici posjetio ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljaić.

Ljajić je nakon susreta izjavio da je razgovarao s 40-ak zatvorenika koji ne prigovaraju na zatvorske uvjete, nego na sporost dogovora o njihovu premještaju na izdržavanje kazne u Srbiju i Crnu Goru.

"Obavijestili smo ih o razgovorima koje smo vodili i koje ćemo voditi u Beogradu i Zagrebu, što podrazumijeva i premještaj prve skupine zatvorenika. Ne možemo reći o kojem je broju zatvorenika riječ i dinamici njihova premještaja, jer je to zapleten postupak i nastojat ćemo ga ubrzati. Potrebno je utvrditi, primjerice, o kojim je osobama riječ te njihovo ponašanje. Nitko ne može jamčiti u kojem će razdoblju biti premješteni", rekao je Ljaić.

Na novinarski upit jesu li zatvorenici svoje slučajeve uspoređivali sa slučajem hrvatskog vozača Mladena Mirkovića, premještenog iz Crne Gore na izdržavanje kazne u Hrvatsku, Ljaić je odgovorio kako "nismo tu da ocjenjujemo ni visinu ni bit kazne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo tu samo da stvorimo političko ozračje da se ti ljudi premjeste i da se poštuju svi pravni propisi. Sudovi u SiCG moraju potvrditi visinu njihovih kazni, odnosno te kazne moraju biti jednake onima koje su dobili u Hrvatskoj", rekao je Ljaić.

Pomoćnik ministrice pravosuđa i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović rekao je da novog suđenja za te osobe u SiCG neće biti, nego da tamošnji sudovi moraju samo donijeti odluku o preuzimanju presude od države u kojoj im se sudilo.

"Rok premještaja nije određen, nije bilo riječi o datumima, no prvi premještaj očekujem uskoro", rekao je Damjanović.

Nezadovoljni neispunjenjem njihova zahtjeva da zatvorsku kaznu nastave izdržavati u svojoj državi 26 državljana SiCG, osuđenih zbog ratnih zločina, od subote su odbijali jesti zatvorsku hranu.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je da skupina srpskih zatvorenika u Lepoglavi ne štrajka glađu, nego samo odbija jesti hranu pripremljenu u zatvoru te se hrane u kantini.

"To nije štrajk glađu, riječ je o odbijanju zatvorske hrane, a ne odbijanju hrane općenito", izjavila je ministrica za Hinu. Dodala je da se po obavijestima njezina pomoćnika za zatvorski sustav zatvorenici o svom trošku hrane u zatvorskoj kantini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara