SRUŠENA KUĆA U KOJOJ SE RODIO ČILEANSKI PJESNIK PABLO NERUDA

Kuća stara dvjesto godina u kojoj se rodio čileanski pjesnik Pablo Neruda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971., srušena je prije tjedan dana, budući da nije bilo kupca za kuću koju svake godine posjeti velik broj piščevih obožavatelja iz inozemstva. L

"Nismo imalo dovoljno novca" da je očuvamo kao uspomenu na pjesnika, kazao je načelnik Parrala, seoca na jugu Čilea, gdje je Neruda ugledao svjetlo dana 12. srpnja 1904.

Sadašnji je vlasnik Nelson Rocky tražio od općinske vlasti petsto milijuna pezosa (800.000 dolara) za kuću, što je pola godišnjeg proračuna tog mjesta.

Za teren i ruševinu Rocky danas traži 50 milijuna pezosa (80.000 dolara), ali i ta cijena premašuje mogućnosti općine, kazao je gradonačelnik.

Prema riječima načelnika, općina je godinama uzalud pokušavala prikupiti novac kako bi se u Parralu izgradio muzej u čast autora "Dvadeset ljubavnih pjesama i jedne očajničke", "Sveopćeg spjeva" i "Sto ljubavnih soneta", preminulog od raka 23. rujna 1973.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neruda je u Čileu imao tri kuće - Isla Negra u središtu zemlje, La Chascona u Santiagu i La Sebastiana u Valparaisu - koje su danas muzeji.

U Parralu, gdje se rodio Neruda, pravim imenom Neftali Reyes Basoalto, od pjesnika je ostao samo rodni list, požalio se načelnik, podsjetivši da je općina sačuvala taj stari dokument.

Ministar kulture Jose Weinstein rekao je da je "jako loš znak da se u mjesecima kad se obilježava stota obljetnica rođenja pjesnika i kad se radi na boljem poznavanju njegova lika i djela u Čileu i u inozemstvu, ne uspijeva sačuvati mjesto njegova rođenja".

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara