SSSH danas ima 85.000 članova manje nego prije četiri godine

SAVEY samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izvijestio je danas da, po novim neslužbenim podacima o reprezentativnosti sindikata, danas ima 85.000 članova manje nego prije četiri godine, a smatra da gubi članstvo zbog brojnih stečajeva, restrukturiranja tvrtki, pada zaposlenosti i nelojalne sindikalne konkurencije.

Po tim podacima, SSSH je i dalje najbrojnija hrvatska sindikalna središnjica budući da okuplja 205.000 članova, odnosno 46 posto sindikalno organiziranih radnika, rekla je na konferenciji za novinare v.d. predsjednice SSSH Vesna Dejanović.

Slijede Nezavisni hrvatski sindikati s 87.000 članova (19 posto), Matica hrvatskih sindikata javnih službi s 49.350 članova (11 posto), Udruga radničkih sindikata Hrvatske s 50.700 članova (11 posto), Hrvatska udruga sindikata s 35.525 (8 posto) i novoosnovani Sindikat usluga Uni-Cro s 20.100 članova (5 posto).

Članstvo sindikalnih središnjica prebrojava se nakon četiri godine na zahtjev Sindikata usluga Uni-Cro, kako bi se odredio broj sindikalnih predstavnika u tripartitnim tijelima. Prebrojavanje bi trebalo završiti kroz mjesec dana.

Dejanović je ustvrdila da je pao broj članova u središnjicama koje okupljaju industrijske sindikate, kao što su SSSH i HUS, što je rezultat brojnih stečajeva i restrukturiranja tvrtki, no djelom su odgovorni i sami sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SSSH je danas predstavio i rezultate istraživanja o stajalištima javnosti prema sindikatima koji pokazuju da je s radom sindikata loše upoznato 42 posto ispitanih.

Istraživanje, koje je na uzorku od 1.000 osoba provela agencija GfK, također pokazuje da 35 posto ispitanih ne zna što je sindikat.

U sindikatu ocjenjuju zabrinjavajućim i što samo 9 posto ispitanih smatra da je kolektivno pregovaranje najvažnija uloga sindikata, dok čak 16 posto najvažnijom sindikalnom ulogom smatra povoljnu ponudu proizvoda i usluga.

SSSH je pripremio niz akcija za promjenu svijesti i senzibiliziranje javnosti o radu sindikata i radničkim pravima, među kojima su "Dan otvorenih vrata", Call centar, dežurni telefon, predstavljanje sindikata završnim razredima u školama, obilježavanje 13. svibnja kao dana SSSH-a i stručno komuniciranje s javnošću.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara