SSSH protiv Šukerove odluke da nevladine udruge plaćaju PDV na donacije

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio je danas da se oštro protivi odluci ministra financija Ivana Šukera koji je Pravilnikom o naplati poreza na dodanu vrijednost odredio da sve nevladine udruge moraju plaćati PDV na donacije.

"Smatramo kako donošenje jednostranih odluka kojima se reguliraju tako složena porezna pitanja dovodi u pitanje strukturiranost cijelog poreznog sustava", kaže se u priopćenju.

SSSH smatra da Hrvatski sabor, a ne ministar financija treba jasno, zakonskim putem, urediti tko je i u kojim slučajevima obveznik PDV-a.

Približavanje i napredak u pregovorima za pridruženje EU otvara mogućnost korištenja fondova za napredak svih segmenata društva, pa tako i nevladinog sektora, tim više što hrvatska država sama ne može preuzeti ulogu financijskog podupiranja tog sektora, naglašava SSSH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat stoga pita ministra financija - je li to optimalno korištenje sredstava za razvoj sastavnog dijela hrvatskog društva ako se nevladinim udrugama utvrđuje obveza plaćanja PDV-a na donacije, dok se istovremeno državnim upravnim tijelima i dalje neće naplaćivati PDV za korištenje doniranih sredstava?

Demokratskim zemljama širom Europe, a ponajprije SAD-u, vrlo je važno poticati snažan razvoj nevladinog, civilnog sektora, a u Hrvatskoj, koja pretendira na članstvo u EU, nevladin sektor i mogući razvoj civilnog društva promatraju se kao prilike za punjenje državnog proračuna.

Po nekim obrazloženjima, Ministarstvo financija odlučilo se na takvu odluku jer postoje tehnički problemi u provedbi sustava oslobađanja od PDV-a za donacije, što znači da je jednostavnije svima i na sve obračunati PDV. Radi se o doista tužnom pojednostavljivanju kako bi se riješio problem nekoordiniranosti, zaključuje SSSH.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara