STA: U BRUXELLESU BEZ BILATERALNOG SASTANKA RH I SLOVENIJE

Na trodnevnom sastanku koji u ponedjeljak počinje u Bruxellesu kao priprema za konferenciju o ribarstvu u Sredozemlju koja će se u Veneciji održati 25. i 26. studenoga neće biti bilateralnog sastanka hrvatskih i slovenskih predstavnika, javila je u nedjelju slovenska agencija STA, koja dodaje da će ipak na marginama tog sastanka biti održan sastanak predstavnika svih jadranskih država.

Slovensko izaslanstvo na susretu vodit će državni tajnik za ribarstvo u ministarstvu poljoprivrede Jože Sterle, a u njoj je i državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Iztok Mirošič.

Kako je poznato, Slovenija je nedavno snažnom diplomatskom akcijom izrazila neslaganje zbog hrvatskih najava da će u Jadranskom moru proširiti svoju jurisdikciju, ali nije pristala na politički dijalog o tom pitanju.

Kako u svom prilogu o sastanku u Bruxellesu navodi ljubljansko "Delo" od ponedjeljka, zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović u Bruxellesu će o hrvatskim namjerama širenja jurisdikcije obavijestiti sudionike skupa, ali bilateralnog sastanka sa slovenskom delegacijom neće biti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći slovenski list procjenjuje da je s aspekta hrvatskih namjera za Zagreb nepovoljno to što svi nacrti dokumenata za Venecijansku konferenciju Europske komisije ne govore o isključivoj ekonomskoj zoni nego o zaštiti ribljeg fonda kao pitanju koje treba rješavati multilateralno.

Ljubljana je već ranije najavila da će se protiviti svakom proglašenju gospodarskog ili ekološkog pojasa u Jadranu ako prethodno s Hrvatskom ne sklopi sporazum o granici na moru.

Dužnosnici EU-a prošlog su tjedna u pismu slovenskom ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu naveli da europska ribolovna politika ne zadire u pravo država u vezi s jurisdikcijom na moru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara