Stabilizacija svjetskih burzi: Nafta od prošlotjednog minimuma porasla 16 posto

Stabilizacija svjetskih burzi: Nafta od prošlotjednog minimuma porasla 16 posto

Foto: Hina

U POSLJEDNJIH nekoliko dana došlo je do stabilizacije na gotovo svim najvažnijim financijskim tržištima. Dionice koje su gubile na vrijednosti gotovo mjesec dana porasle su nekoliko posto, a na valutama je također došlo do korekcije prethodnog kretanja.

Cijene dionica rastu

Američki S&P500 ideks je nakon pada od 13 posto porastao 5 posto te se sada nalazi na razini na kojoj je bio u rujnu prošle godine, dok je njemački DAX nakon pada od 15 posto također nadoknadio 5 posto te se nalazi na razini iz listopada 2015. godine.

Na valutnom tržištu, sigurna utočišta kao što su američki dolar i japanski jen, prestali su jačati te u zadnjim danima izgubili 1-2 posto vrijednosti u odnosu na većinu ostalih valuta, što ukazuje da je strah po pitanju gospodarske situacije splasnuo te se situacija normalizira.

Među valutama je u posljednje vrijeme jedina iznimka euro, koji se neuobičajeno dobro držao u odnosu na ostale valute s obzirom na paniku koja je vladala tržištima. Moguće je da je upravo radi toga Mario Draghi, guverner Europske centralne banke, prošli tjedan najavio mogućnost i razgovore o eventualnom dodatnom popuštanju monetarne politike u eurozoni, kako bi spriječio daljnje jačanje europske valute. Na temelju ove vijesti euro je počeo slabiti te je izgledan nastavak slabljenja u idućim mjesecima.

Snažan oporavak nafte

Nakon neprestanog pada cijene nafte od početka godine, cijena crnog zlata u posljednja četiri dana počela naglo rasti te se sada nalazi čak 16 posto iznad dna dosegnutog sredinom prošlog tjedna. U trenutku pisanja analize cijena BRENT nafte iznosi 32,03 dolara po barelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme panike na kineskoj burzi koja se počela širiti i na razvijena tržišta, pojavio se strah da su problemi u Kini mnogo veći nego kineska vlada želi priznati i da će uzrokovati značajno usporavanje kineskog ali i globalnog gospodarststva te možda čak neke zemlje ponovno baciti u recesiju. Ukoliko bi došlo do toga, pad na burzama bi se nastavio a trenutno smirivanje bi bilo samo zatišje pred oluju. Nagli pad cijene nafte je bio dodatan dokaz slabosti globalnog gospodarstva i išao u prilog takvom scenariju.

Kineski usporeni rast na zapadu mogu samo sanjati

Analitičari Admiral Marketsa smatraju je s obzirom na trenutno dostupne informacije mogućnost globalne recesije iznimno niska. Kinesko gospodarstvo zaista usporava, no o rastu BDP-a od 6,8 posto godišnje gospodarstva na zapadu mogu samo sanjati. Sa usporavanjem rasta nužno će se dogoditi problemi kao što je pad na burzama ili odljev kapitala iz zemlje, no to neće dovesti do urušavanja cijelog gospodarstva. Kada su u pitanju razvijena gospodarstva, u SAD-u je situacija poprilično dobra – BDP raste umjerenim stopama, a stopa nezaposlenosti je niskih 5 posto.

U Europi i Japanu situacija nije bajna, ali centralne banke pomno motre situaciju, te sa ovlastima koje su do prije par godina bile nezamislive, mogu značajno utjecati na situaciju i ublažiti ili u potpunosti spriječiti značajnije usporavanje gospodarske aktivnosti. Radi toga, značajniji pad cijena dionica i indeksa sa sadašnjih razina je malo vjerojatan te bi u toku godine indeksi kao što su S&P500, DAX i NIKKEI trebali polagano rasti.

Na valutnom tržištu američki dolar bi trebao nastaviti jačati u odnosu na euro dok bi cijena nafte trebala početi rasti te u idućih nekoliko mjeseci barem na kratko dosegnuti cijenu od 40 dolara po barelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara