Štakori potpuno preuzimaju podzemnu željeznicu u New Yorku

Tekst: F.M.
Foto: AFP


ŠTAKORI su već desetljećima problem njujorške podzemne željeznice, a svi napori lokalnih vlasti da se izbore s tim problemom bili su u najmanju ruku neuspješni. Stoga je odlučeno problemu pristupiti znanstveno i metodički i poslati tim stručnjaka da utvrdi gdje je korijen problema. Rezultati pokazuju zašto borba sa štakorima nije uspijevala.

Štakori ne samo da su potpuno zauzeli nekoliko linija podzemne željeznice, nego vrlo često žive u samim zidovima pojedinih stanica, rekao je Robert Corrigan, predvodnik tima koji istražuje ponašanje štakora u ovom urbanom okolišu. Corrigan je danas predstavio rezultate svog istraživanja gradskom zavodu za javno zdravstvo.

Ponašaju se drukčije nego što se mislilo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi dio projekta uključivao je promatranje 58 tračnica podzemne željeznica na Manhattanu i razmatranje 29 različitih faktora, kao što su smeće na tračnicama, rupe u zidu i vrsta otrova koji se koristi. Polovica tih tračnica pokazala se kao problematična.

Corrigan je rekao da su najprivlačnija stvar za štakore na mnogim stanicama podzemne željeznice prostorije u kojima se ostavlja smeće nakon što ga se prikupi iz kanti za smeće na stanici. Smeće u tim prostorijama nekad stoji danima, a to je štakorima kao švedski stol.

Žive u zidovima

Oni stoga u pravilu žive u zidovima prostorija za odlaganje smeća, a ne u tamnim tunelima. Obitelj od osam do dvanaest štakora može bez problema živjeti u jednom betonskom bloku, a štakori mogu živjeti u svakom betonskom bloku u prostoriji, što bi značilo da u zidovima jedne prostorije za odlaganje smeća može živjeti 150 štakora.

Iako su štakori veći problem u parkovima te na parkiralištima i građevinskim lokacijama, borba protiv štakora u podzemnoj željeznici problem je za javno zdravstvo koji treba riješiti, rekao je Corrigan, čiji tim još nije našao rješenje za problem, ali se nada da će u roku od godinu dana imati jasan plan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara