Stalo tržište automobila: Kupuju samo država i tvrtke

Stalo tržište automobila: Kupuju samo država i tvrtke

Foto: cropix

PRODAJA automobila porasla je u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine za 16,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no iza tih brojki skriva se zanemariv porast prodaje fizičkim osobama te povećana kupnja pravnih osoba, na čelu s državom kao najznačajnijim kupcem navodi se u analizi hrvatskog tržišta automobila u 2011. godini koju je napravio portal profitiraj.hr.

U prva tri mjeseca prodano je 10.488 automobila, odnosno 16,7 posto više nego lani.

Kako se podsjeća prema izvješću agencije Promocija plus u Hrvatskoj u prva tri mjeseca registrirano je 3.836 novih putničkih automobila, što predstavlja 14,9 postotni rast u odnosu na veljaču, a 11,9 posto u odnosu na proteklu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravne osobe sa 4.827 kupljenih automobila, registrirale su više od 46 posto ukupnog broja prodanih automobila u Hrvatskoj u prva tri mjeseca, a fizičke osobe kupile  su 5.661 automobil, što predstavlja nešto manje od 54 posto od ukupnog broja registriranih automobila stoji u analizi profitiraj.hr.

Broj automobila isporučenih obveznicima središnje javne nabave, odnosno državi, u ožujku je nešto manji nego u veljači, no i dalje zauzima značajan udio, a samo u ožujku nabavljeno je 209 novih automobila za državne službe.

Podsjetimo, premijerka Kosor izjavila je svojedobno da je u siječnju ove godine prodano je više automobila nego u siječnju prije godinu dana, što potvrđuje da se u Hrvatskoj živi bolje. Kako je Index prvi otkrio bila je riječ tome da je upravo tog mjeseca zaslužna za visoke brojka bila država prije svega MUP koji je dobio nove automobile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara